Ionut Dumitru: Nu stiu daca ne putem incadra in 3% deficit bugetar in 2018; probabil mai trebuie masuri de ajustare

imageResize-7.jpg

Tinta de deficit bugetar de 3% ar putea sa nu fie respectata in 2018 si probabil vor mai trebui masuri de ajustare pentru anul viitor, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

“Nu stim cum va arata configuratia politicii fiscale in 2018. in momentul de fata avem un pachet fiscal care e aprobat dar nu stim cum va arata bugetul. Daca ne uitam la masurile care sunt azi in vigoare nu stiu daca ne putem incadra in 3% deficit bugetar in 2018. Ce stim in momentul de fata este ca, date fiind masurile legiferate deja, probabil ca 3 la suta este inca departe, prognozele noastre arata un deficit peste.(..) inainte de acest pachet fiscal si de mutarea contributiilor noi aveam o proiectie de deficit destul de mare, peste 4%, 4,5%. In momentul de fata probabil ca inca este un gol destul de semnificativ, probabil ca mai trebuie masuri de ajustare pentru anul viitor”, a explicat Dumitru.

Acesta a precizat ca masurile adoptate recent de catre Guvern, pachetul in ansamblu, asa cum estimeaza Ministerul Finantelor, vor avea un impact negativ de aproximativ 5,1 miliarde lei.

Totodata, presedintele Consiliului Fiscal a subliniat ca o stimulare prea puternica a cererii, a consumului, alimenteaza importurile si nu ajuta prea mult economia globala, ci mai degraba alte economii.

“Fara indoiala ca o stimulare prea puternica a cererii si in special a cererii de consum, pe care noi am facut-o in ultimii ani prin stimulentele fiscale, reducerile de taxe, reducerile de TVA si cresterile de salarii, in masura in care aceasta cerere in crestere nu isi gaseste echivalent in oferta interna, nu face decât sa alimenteze importurile, iar importul inseamna o stimulare a activitatii economice in alte tari, in tarile din care noi importam. Practic, a exagera in a stimula consumul nu ajuta prea mult economia locala ci mai degraba ajuta alte economii”, a spus Ionut Dumitru.

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat si diminuarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

De la 1 ianuarie 2018, nivelul contributiilor platite pentru salariul brut urmeaza sa scada cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25% insa din totalul de 22,75% contributii datorate de angajator, 20 de puncte se transfera catre salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contributii retinute de angajator in numele salariatului, iar contributiile ramase in sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (dupa transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% si vor acoperi riscurile de somaj, accidente de munca, concediu medical, creante salariale.

Totodata, Executivul a aprobat si actul normativ care prevede diminuarea contributiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75%.

Conform previziunilor economice de toamna publicate joi de Executivul comunitar, deficitul public ar urma sa ajunga la 3% din PIB in 2017, pentru ca in 2018 sa se agraveze si mai mult pâna la 3,9% din PIB si sa ajunga la 4,1% in 2019.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.