Presedintele Consiliului Judetului Galati, Coste Fotea, a declarat ca pe 25 octombrie s-a inceput procedura de achizitie pentru depozitul si linia de sortare a deseurilor de la Valea Marului, investitie in valoare de aproximativ 13 milioane de euro care va deservi intregul judet si va fi functionala in 2019. Potrivit sursei citate, depozitul de la Valea Marului va avea o capacitate de stocare de un milion de metri cubi si va putea fi folosit pentru perioada de peste 20 de ani.
Obiectivul este are o suprafata de amplasament de 15 hectare si o suprafata construita de 1.921 metri patrati. Vor fi amenajate drumuri interioare, platforme betonate, un spatiu de receptie deseuri, o cladire administrativa, un garaj si service auto, o hala de sortare cu linie tehnologica pentru sortarea manuala organizata pe 12 posturi dispuse de o parte si de alta a benzii rulante, o statie de spalare, un sistem de colectare si ardere biogaz, un sistem de colectare si epurare levigat.
“S-a finalizat proiectul pentru depozitul de deseuri menajere de la Valea Marului si pentru statia de sortare de la Valea Marului. Am primit avizul favorabil de la Jaspers, comisia care avizeaza si finanteaza proiectele pe Programul Operational de Infrastructura Mare. Am obtinut avizul de la autoritatea de management din subordinea Ministerului Mediului si in sedinta de marti a CJ vom aproba indicatorii tehnici astfel incat in perioada noiembrie 2017- februarie 2018 sa putem sa facem procedura de achizitie pe care am lansat-o pe 25 octombrie. Sper, cu putin noroc, sa nu fie probleme si impedimente la procedura de achizitie, sa incepem lucrarile in aprilie 2018, ca in 2019, asa cum am promis, sa fie functional depozitul de deseuri si linia de sortare”, a spus Fotea.
Cele doua obiective fac parte dintr-un proiect integrat de management al deseurilor la nivelul judetului in valoare totala de 60 milioane euro, din care contributia CJ Galati este de 2%.
“Sistemul de management integrat al deseurilor este un proiect de anvergura, de aproximativ 60 de milioane de euro, care include o statie de tratare mecano-biologica si o linie de sortare, la Galati, o statie de compostare la Tecuci si o linie de sortare si o statie de transfer la Targu Bujor. in proiect sunt prevazute si pubele pentru cetateni, mai putin pentru cei care stau la bloc, masinile din comune plus containere mari de transfer de la o localitate la alta. Adica, va fi un sistem de management integrat al deseurilor complet”, a precizat Fotea.
In prezent, dupa ce in luna iulie groapa de gunoi “Rates” de la Tecuci a fost inchisa, pentru ca nu mai corespundea normelor europene, in judetul Galati mai functioneaza doar un singur depozit de gunoi conform – cel din municipiul Galati, care colecteaza deseurile din oras si din cinci comune limitrofe – sendreni, Smardan, Vanatori, Branistea si Tulucesti.
Celelalte 60 de localitati din judet transporta gunoiul la groapa privata “Muchea”, de la Braila, unde platesc 43 de lei pe tona, plus costurile cu transportul.
Recent, societatea care administreaza groapa de gunoi de la Braila a transmis notificari catre toate primariile ca nu va mai primi gunoiul dupa data de 31 octombrie, cand se termina contractul dintre societate si primariile din judet, dar presedintele CJ, Costel Fotea, a dat asigurari ca in continuare deseurile vor putea fi transportate tot la depozitul de la Braila.
“Primariile din judetul Galati nu vor ramane cu deseurile menajere in curte. Ca si pana acum, le vor duce la acelasi depozit de deseuri menajere. Nu se va bloca judetul, asa cum cred unii, nici cum si-ar dori altii. Vestea buna este ca primarii si primariile vor putea, in continuare, sa depoziteze gunoiul in acelasi loc, unde l-au dus si pana acum”, a spus Fotea.
El a mai precizat ca spre groapa din judetul vecin se duc lunar din judetul Galati aproximativ 2.600 de tone de deseuri menajere.
Sursa: Administratie.ro