Rezultate Start-up Nation 2017: Rata de respingere si bugetul in agentia care evalueaza dosarele pe Bucuresti-Ilfov

Start-up-Nation-Romania-01.png

Agentia pentru IMM Ploiesti, cea care verifica si dosarele depuse de aplicantii din Bucuresti si judetul Ilfov, a evaluat 2.953 de planuri de afaceri si a primit 80 de milioane de lei in conturi pentru a plati beneficiarii admisi, a declarat, vineri, George Brezoi, directorul acestei unitati din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri. De asemenea, statul a publicat lista actualizata a dosarelor admise si respinse pana acum, in toata tara, insa si aceasta lista este una intermediara si se va mai schimba(vezi lista in articol).

Potrivit acestuia, situatia de la Agentia Ploiesti, care are arondate municipiul Bucuresti si judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova si Teleorman, a inregistrat pana vineri urmatoarea situatie:

 • 9.995 dosare depuse de catre aplicanti,
 • 2.953 dosare evaluate (acestea avand punctaje finantabile, obtinute la evaluarea automata care a avut loc anterior, un urma depunerii electronice a planurilor de afaceri),
 • 2.491 admise,
 • 1.591 contracte semnate,
 • 45 de dosare in clarificari,
 • 417 dosare respinse.

Astfel, rata de respingere a ajuns la 14,12% in Bucuresti si cele 8 judete arondate agentiei Ploiesti.

Directorul acestei agentii a mai spus ca are bani in buget in prezent pentru a putea face plati de cate 200.000 de lei, suma maxima acordata in program, pentru 400 de firme admise, daca acestea ar reusi sa faca cheltuielile pana la sfarsitul anului 2017.

”Am 80 de milioane de lei in cont in acest moment, asta inseamna 400 de firme pe care le pot plati la maximum, daca ar deconta astazi. Deja clauzele suspensive au fost ridicate mare parte dintre ele” – a spus Brezoi.

Pentru toata tara, Guvernul a pus in buget 750 de milioane de lei, credite bugetare, din totalul de 1,7 miliarde de lei necesare pentru plata tuturor aplicantilor care vor fi admisi in programul Start-up Nation 2017, insa Brezoi sustine ca fondurile alocate ar ajunge pentru platile pe anul 2017.

”Cu 250 de milioane de lei si cu 500 de milioane pe fonduri europene, sunt 750 de milioane de lei. Eu sunt absolut sigur ca pana la sfarsitul anului nu-i vor putea cheltui beneficiarii nostri” – a spus George Brezoi.

El a aratat ca pentru ca Ministerul Finantelor sa aloce alti bani in a doua rectificare bugetara, care urmeaza pana la finalul anului, ar fi nevoie ca toti cei 750 de milioane alocati pana acum sa fie consumati de catre beneficiari pana la finalul anului 2017.

”Sumele necheltuite din bugetul de stat intra pe deficit si nu ne permitem lucrul acesta” – a explicat Brezoi.

In cadrul programului Start-up Nation 2017, beneficiarii trebuie sa primeasca fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei de la stat, insa acestea pot fi cheltuite in maximum 3 transe de catre firmele respective, intr-un termen de 12 luni de la semnarea acordurilor de finantare.

Insa nici beneficiarii care au apucat sa semneze acorduri de finantare nu s-au putut apuca de treaba, pentru ca Ministerul pentru Mediul de Afaceri le-a pus o clauza suspensiva pana la momentul in care Guvernul avea sa aloce credite bugetare in program si sa operationalizeze schema de finantare europeana, programul find dual – cu fonduri europene si de la bugetul de stat.

Problema este insa ca, pe fondul deficitului de personal, agentiile pentru IMM-uri din tara nu au reusit sa finalizeze in totalitate evaluarea aplicantilor nici la aproape o luna de la termenul 29 septembrie 2017, care era prevazut initial pentru terminarea evaluarilor si semnarea tuturor acordurilor de finantare. Acest termen a fost prelungit insa succesiv, pana pe 15 noiembrie 2017.

De asemenea, statul a publicat lista actualizata a dosarelor admise si respinse pana acum, in toata tara, insa si aceasta lista este una intermediara si se va mai schimba in functie de clarificarile pe unele dosare, la agentia Iasi nici pana in prezent nefiind finalizata evaluarea dosarelor cu sanse de a intra in buget.

Directia de Antreprenoriat si Programe pentru IMM spune ca va actualiza centralizarea rezultatelor comunicate de catre Agentiile pentru IMM, Atragere de Investitii si Promovare a Exportului.

Verificarile se vor opri la numarul RUE 10500 iar aplicantii care au alocate numere de inregistrare mai mari sunt in afara bugetului alocat programului in anul 2017.

Sursa: Startupcafe

One thought on “Rezultate Start-up Nation 2017: Rata de respingere si bugetul in agentia care evalueaza dosarele pe Bucuresti-Ilfov”

 1. Balici Mihai spune:

  o intreaga nenorocire cu acest program
  Asa este cand pui oameni fara experienta in domeniu si fara a cunoaste structurile si capacitatile existente din acest minister
  Astazi suntem in 30 oct , cand se mai face contractul ,cand se face licitatia ,cand se plateste la furnizor , cand se primesc banii de la banca pentru a achita furnizorul ,cand vine banca in control pentru a verifica existenta utilajelor , cand se face dosarul de rambursare , cand se angajeaza cei 2-4 salariati etc
  toate acestea trebuie facute in aceasta luna , astfel incat sa se poate obtine rambursarile in acest an , altfel banii , cei 250 de milioane alocate se pierd, nu pot fi trecuti in anul 2018
  Apoi cum contam pe 500 de milioane de lei fonduri europene , cand nu s-a facut nimic pentru aprobare ca sa poate fi decontati ,acesti bani sunt pentru toata perioada de 4 ani 2017,2018,2019 ,2020 , cum sa ii cheltui in 2017 pe toti
  S-a facut haos si la programele
  microindustrializare si comert/servicii , care nici la aceasta data nu sunt definitivate evaluarile
  De ce nu a ramas d-l Jianu ,profesionist din domeniu si a pus un tanar fara experienta , care poate a avut intentii bune , cum are si d-na Olguta Vasilescu ce mareste salarii la doctori de 3-4000 de euro cand visteria este goala si traim doar din imprumuturi externe
  Pacat ca se arunca o pata neagra pe activitatea unei institutii IMM care era renumita in corectitudine ,cinste si toate firmele care depuneau dosare si erau eligibile primeau banii in anii anterior la termen
  Acum s-a creat haos
  Trebuie sa isi dea imediat demisia acest tanar entuziast fara o pregatire temeinica in domeniu , care a creat haos in randul a peste 25 000 de firme si sa revina d-l Jianu profesionist in domeniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.