La Cluj s-a inaugurat cel mai mare institut de cercetari horticole din tara, finantat cu bani europeni

hoticultura.jpg

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca a inaugurat in prezenta premierului Dacian Ciolos, Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, investitie cofinantata prin fonduri europene, aceasta fiind in prezent cea mai mare institutie de acest tip din tara.

Prin acest proiect, USAMV Cluj-Napoca dispune, de acum, de un institut de cercetare, cu aparatura moderna, care poate derula diverse proiecte in mai multe specializari din domeniul horticulturii.

Investitia se ridica la suma de 42.427.878 de lei din fonduri europene, la care se adauga o contributie de peste 10 milioane de lei, care reprezinta contributia universitatii.

“Institutul de Cercetari Horticole Avansate al Transilvaniei, cu o suprafata desfasurata de 9.732,70 mp, este cel mai mare institut de acest profil din tara”, se arata in documentatia oferita cu ocazia evenimentului de lansare, de USAMV.

Structura sa, dispusa pe 4 etaje, cuprinde 46 de laboratoare de cercetare, 23 spatii depozitare care deservesc in mod direct aceste laboratoare, 35 de birouri ale cercetatorilor — mici laboratoare de diseminare si prelucrare date, o sala de conferinte pentru diseminarea rezultatelor cercetarii, biblioteca si baza de date, un centru de valorificare a cercetarii, sere interioare pentru cercetare aplicata, precum si alte spatii tehnice si administrative necesare functionarii.

Dotarea institutului cu echipamente si tehnica de inalta clasa, care raspunde standardelor nationale si internationale in domeniu, are o contributie importanta la cresterea capacitatii de cercetare a USAMV Cluj Napoca, prin dezvoltarea infrastructurii de cercetare si atragerea de tineri si de specialisti de inalta calificare”, mai precizeaza reprezentantii universitatii clujene.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt studentii, masteranzii, doctoranzii, postdoctoranzii cercetatorii stiintifici din USAMV Cluj-Napoca, precum si cadrele didactice, dar si alti cercetatori, din tara sau din strainatate, participanti la programele derulate in cadrul unor proiecte nationale si internationale, fermierii si intreprinderile de profil, in calitate de beneficiari ai consultantei si rezultatelor cercetarilor (retete, control calitate, monitorizare activitate etc), institutele si statiunile de cercetare cu profil horticol, care vor pot incheia cu USAMV Cluj-Napoca un parteneriat.

La evenimentul organizat cu aceasta ocazie au participat premierul Dacian Ciolos, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, directorul U.E.F.I.S.C.D.I., Adrian Curaj, presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc si prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vuscan, precum si alte personalitati locale.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.