La Oradea s-a inaugurat centrala pe gaz, proiect de aproximativ 55 de milioane de euro

Centrala_gaz.jpg

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a participat luni, la inaugurarea, la Oradea a noii centrale pe gaz, parte din cea mai importanta investitie derulata in prezent in municipiu – reabilitarea sistemului de termoficare al orasului – si una dintre cele mare semnificative investitii in domeniul Mediului din Romania, in valoare de aproximativ 55 milioane de euro.

„Am spus la inceputul mandatului meu ca vreau sa merg acolo unde avem exemple de succes si de curaj din partea autoritatilor locale si domnul Bolojan si echipa de la Primarie au dovedit curaj in mai multe puncte. Eu multumesc echipei oradene pentru ca au finalizat proiectul la timp, nu a fost nevoie sa il fazam — asa cum am facut cu multe alte proiecte din tara, adica au consumat banii pe exercitiul financiar 2007-2013 inainte de finele anului trecut, astfel incat nu a trebuit sa muncim si sa consumam bani din actualul exercitiu bugetar. Acesta ar fi un prim exemplu de succes. Partea de curaj tine de refacerea proiectului tehnic in cursul proiectului financiar, pentru gasirea unei solutii tehnice mai bune, dar a necesitat curaj din partea primariei Oradea pentru schimbarea acestui proiect, au trebuit sa convinga autoritatile de management si Comisia Europeana si au reusit. Semnalul meu este ca nu trebuie sa ramanem inchistati in niste proceduri atunci cand gasim solutii mai bune”, a declarat ministrul Ghinea.

Noua sursa de producere a energiei termice, de cogenerare pe gaz, face parte dintr-un amplu proiect de reabilitate a sistemului de termoficare in municipiul Oradea, in valoare totala de 77,7 de milioane de euro.

„Marcam astazi, aici, incheierea unei prime parti de modernizare a sistemului de termoficare din Oradea si inceperea etapei a doua de continuare a lucrarilor pe magistrale. Prima etapa s-a derulat prin programul de finantare europeana 2007-2014, iar cea de a doua o derulam pe POIM, gestionat de ministerul Fondurilor Europene, pana prin 2020. Este cel mai important proiect derulat in orasul nostru atat financiar, cat si social, pentru ca doua treimi din oradeni se incalzesc din sistemul centralizat”, a declarat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Intentia primariei este ca, prin acest proiect de infrastructura al municipiului, sa se reabiliteze intregul sistem de termoficare urbana din Oradea, din fonduri europene, in scopul conformarii la legislatia de mediu si cresterii eficientei energetice. Sistemul de termoficare a orasului cuprinde o noua centrala pe gaz, noi conducte magistrale in lungime totala de aproape 40 kilometri, 147 de puncte termice, 420 de kilometri de retele secundare.

Dupa ce a vizitat noua centrala, ministrul a inspectat si lucrarile de reabilitare a retelelor de termoficare, o alta componenta a proiectului de termoficare. Prin investitiile in magistralele I si III, derulate in anii anteriori, s-au inlocuit 17,5 km de magistrale, in prezent efectuandu-se lucrari de inlocuire a 20,2 kilometri de retele, in valoare de 22 milioane euro.

Pe agenda de lucru a ministrului a mai fost vizitarea amplasamentului viitorului terminal intermodal — un centru logistic feroviar-rutier amplasat pe 15 hectare, pe care municipalitatea intentioneaza sa il construiasca in vecinatatea garii CFR Episcopia Bihor.

Proiectul, estimat la 33,4 milioane euro, va permite construirea, in doi ani, a trei linii de cale ferata cu platforme betonate de incarcare-descarcare a marfii, spatii de depozitare pentru marfuri, locuri de parcare pentru tiruri, cladiri administrative si o zona de servicii pentru agentii economici. Terminalul va fi conectat printr-un drum municipal la drumul european E60/drumul national DN1, precum si cu zona industriala a orasului, fiind in vecinatatea a trei parcuri industriale (doua detinute de municipiul Oradea si unul apartinand de comuna Bors) si a celor mai mari companii din zona.

Ministrul Cristian Ghinea mai are programata luni o intalnire la sediul Companiei de Apa Oradea, cu conducerea societatii si reprezentantii administratiilor locale implicate in proiectul Aparegio, referitor la extinderea in judet a retelelor de apa potabila, respectiv amenajarea de statii de captare si epurare a acesteia.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top