Langa Timisoara se vor cultiva rosii pe straturi din nuci de cocos, in cea mai noua sera din Romania

Duma-1169-1.jpg

Din februarie, la Timisoara vom gasi la vanzare rosii cocktail crescute pe straturi realizate din nuci de cocos. Acestea vor fi cultivate in cea mai mare sera deschisa in ultimii ani in Romania, la Biled, pe 160.000 de metri patrati.

Cu o investitie totala de 2,5 milioane de lei, din care 500.000 de euro fonduri europene, la 20 de kilometri de Timisoara a fost deschisa cea mai mare sera construita in ultimii ani in tara. Aceasta va avea 16.000 de metri patrati, foloseste tehnologie olandeza, intregul proces fiind controlat prin intermediul calculatorului. Principalul produs care va fi cultivat sunt rosiile din soiul cocktail, iar acestea vor fi plantate pe un strat special, realizat din coji de nuca de cocos. Acesta permite o buna oxigenare si are o durata de exploatare indelungata.

„Aici a functionat in trecut strandul de la Biled, si am cumparat terenul stiind ca are un put de apa termala, noi am intentionat initial sa facem aici tot un strand. Dar, intre timp am fost in Olanda la o expozitie, am vazut foarte multe sere si m-am gandit ca ar fi profitabil sa facem si noi. Iar lucrul care m-a determinat sa investim in sera este faptul ca am patru copii si tot timpul am o problema atunci cand le dau legume sa manance. Iar singurele pe care le acceptau erau rosiile, dar doar cele gustoase. Am vazut o nisa, la noi nu sunt, sa incercam sa le facem aici. Rosiile care vin la noi sunt culese de foarte mult timp, stau doua, trei saptamani pana ajung pe raft. Noi vrem sa culegem rosiile azi si tot azi sa ajunga pe mesele romanilor. Speram sa ne adresam in special pietei din Banat”, a declarat Silvia Raileanu, care a realizat investitia.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.