De ce risca fermierii sa ramana fara subventii / Cine a contestat licitatia APIA pentru un contract in valoare de 97 de milioane de lei

apia-motorina.jpg

O societate infiintata in 2011, care avea la inceputul anului in actionariat un bulgar, a cerut anularea licitatiei privind acordarea unui contract cadru pentru intretinerea bazei de date din programul de plati a subventiilor destinate fermierilor. HotNews.ro a anuntat pe 25 septembrie ca sunt trei ofertanti pentru contractul de 97 de milioane de lei: Siveco, o asociere in care este prezenta si grupul Teamnet (infiintat de Sebastian Ghita) si Telekom. Daca se anuleaza licitatia, din 1 decembrie fermierii risca sa ramana fara subventii o vreme, pana cand statul va rezolva problema intretinerii softului APIA, au explicat pentru HotNews.ro specialisti din sistem.

Pentru detalii privind contestatia licitatiei APIA, citeste: Licitatia de peste 21,2 milioane de euro pentru dezvoltarea si mentenanta sistemului IT al APIA a fost contestata: O firma acuza ca s-ar incerca din nou trucarea procedurii

Firma Metalubs Balkans SRL a contestat pe 5 octombrie licitatia Agentiei de Plati si Subventii in Agricultura (APIA) pentru asigurarea si intretinerea pe urmatorii trei ani a programului prin care se fac platile subventiilor destinate agricultorilor.

In urma acestei sesizari trimisa la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), fermierii risca sa ramana fara platile care incep sa fie achitate din luna decembrie in doua situatii: daca pana pe 1 decembrie CNSC-ul nu respinge contestatia sau daca accepta contestatia si cere reluarea licitatiei. Adrian Pintea, presedintele APIA, ne-a transmis ca spera ca nu vor fi probleme iar contestatia va fi respinsa.

Contractul. Pe 12 august a fost publicat de catre APIA anuntul de participare pentru contractul “Servicii de mentenanta, extindere si dezvoltare a sistemului informatic al APIA”. Se doreste incheierea unui acord-cadru pe o durata de 36 luni.

Valoarea. Conform anuntului de participare publicat de APIA, valoarea estimata a contractului cadru este, fara TVA, de 97,3 milioane de lei (21,1 milioane de euro la un curs de 4,6 lei pentru moneda europeana). APIA preconizeaza pe pe perioada celor trei ani se vor acorda mai multe contracte subsecvente de valoare maxima,cat si o serie de contracte subsecvente de valoare mai mica, care se pot desfasura in paralel, in acelasi timp. Valoarea totala maxima estimata a acordului cadru este de 97.358.400,00 lei fara TVA.

Scopul. “Obiectivul general al acordului cadru este mentinerea functionalitatilor sistemului informatic al APIA, respectiv de prestarea de servicii software de dezvoltare/extindere si suport tehnic pentru intretinerea sistemului informatic centralizat APIA”, se precizeaza in anuntul de participare. Desemnarea castigatorului trebuia să se facă la mijlocul luni octombrie.

Contestatia. Pe data de 5 octombrie, CNSC a fost sesizat de Metalubs Balkans SRL din Bucuresti. Conform planegerii societatii infiintate in 2011 si rebotezata de doua ori intre timp, APIA a inclus in dosarul licitatiei “informatii confuze si incomplete ce sunt de natura sa avantajeze anumiti operatori economic”.

Conform datelor obtinute de la CNSC, Metalubs Balkans reclama faptul ca APIA nu a pus in dosarul licitatiei toate datele privind serviciile scoase la licitatie pentru a permite agentilor economci sa faca oferte pertinente. Firma reclamanta a considerat ca astfel sunt avantajate firmele care au operatorii economici care pe baza experientei din alte contracte pot estima corect cheltuielile.

Reclamantul. Metalubs Balkans SRL a fost infiintata in 2011, moment in care societatea se numea Scuba Libre Diving si avea ca obiect de activitate actiunile de distractie, asa cum reiese si din denumire. Fondatori au fost Razvan Moldovan (1976), Constantin Lupu (1971).

Pe parcurs, societatea a fost redenumita in Divergent Solutions, iar din acest an numele este Metalubs Balkans.

Pe data de 2 februarie, actionariatul era compus din Liliana Dobre (nascuta in 1985) si bulgarul Ivan Nikolov Ivanov, nascut in 1985, in Dobrich, Bulgaria. Acesta din urma este prezent intr-o alta societate, Lasting Car SRL, unde a fost partner cu Maria-Victoria Codescu.

Conform unor surde din cadrul APIA, Victor Codescu ar controla societatea Metalubs Balkans, cea care a contestat licitatia de 97 de milioane de lei pentru programul prin care se platesc subventiile pentru agricultura.
Am sunat la peste zece numere de telefon si am fost si la unul din sediile societatilor care au legatura cu Metalubs Balkans si Victor Codescu, mereu ni s-a spus ca aceasta nu este cunoscut de persoanele cu care am dialogat. Mai mult, numerele de contact ale societatii fara angajati era inchis.

Mai multe detalii aici

One thought on “De ce risca fermierii sa ramana fara subventii / Cine a contestat licitatia APIA pentru un contract in valoare de 97 de milioane de lei”

 1. Balici Mihai spune:

  Acest sistem capitalist imperialist putred si corupt trebuie distrus cu orice pret
  De ce nu isi reinfiinteaza Ministerul Agriculturii Centrul propriu de calcul ,care era unul din cele mai bune inainte 1989 si trebuie sa plateasca la alti mafioti niste prestari de servicii de sute de milioane de euro
  De ce nu isi angajeaza 100-200 de IT -isti , de analisti programatori proprii platiti cu 2-3000 de euro pe luna si scuteste sute de milioane de euro aruncati ijn vant la firme mafiote care castiga si 100.000 de euro pe cap de softist , pa care de fapt il plateste cu 2000-4000 de euro
  Asa se ajunge ca niste firme capusa asa zise de IT SA INCASEZE SUTE MILIOANE DE EURO , cu cheltuieli de sute de mii de euro si pe urma te miri ca au avioane ,vapoare, hoteluri prin Dubai si fermierul roman moare de foame
  Acesti nenorociti de capitalisti straini de la care am preluat acest sistem IDIOT ca totul sa fie privat ne-a adus in faliment , Romania deja are o datorie istorica de peste 150 de miliarde de euro , se imprumuta anual de cca 25 de miliarde de euro
  Viitorul tarii cat va fi Romania in structurile mafiote UE, NATO este incert ,este spre faliment total si trebuie sa ne reorientam spre Rusia d-lui Putin , cat nu este prea tarziu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.