CJ Harghita doreste sa atraga fonduri UE pentru construirea de baze Salvamont la Baile Tusnad si Borsec

3.-Podul-de-intrare-în-Borsec.jpg

Consiliul Judetean Harghita doreste sa atraga fonduri europene pentru construirea de baze Salvamont la Baile Tusnad si Borsec, un proiect de hotarare in acest sens fiind adoptat in sedinta extraordinara care a avut loc vineri.

Seful Serviciului Public de Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judetean Harghita, Fekete Ors, a declarat ca este important sa existe baze Salvamont in cele doua statiuni, avand in vedere ca exista partii de schi si numeroase trasee turistice, iar atunci cand se produc accidente timpul de reactie trebuie sa fie cat mai rapid.

“Avand in vedere ca bazele Salvamont pe care le avem sunt aproape in mijlocul judetului si in aceste doua locatii, de la marginea judetului, nu avem baze Salvamont, timpul de reactie este destul de mare. De exemplu, daca trebuie sa mergem la Baile Tusnad, avem baza Salvamont la Harghita Bai si de acolo facem minim o ora la un accident. Este foarte important sa avem baze Salvamont si in Baile Tusnad si in Borsec, pentru ca avem partii de schi, avem multe trasee turistice si e important sa fim acolo“, a spus Fekete Ors.

Potrivit acestuia, la Borsec exista deja o echipa de salvatori montani, care va deservi baza Salvamont, iar la Baile Tusand urmeaza sa se formeze o astfel de echipa. Consiliul Judetean va depune proiecte pentru obtinere de finantare in cadrul Programului Operational Regional, valoarea acestora fiind de aproximativ trei milioane lei.

Fekete Ors a mai spus ca pe langa realizarea constructiilor, proiectele prevad si dotarea cu echipamente specifice salvarii montane, dar se incearca si achizitionarea de echipamente pentru echipa de salvare in pesteri si pentru echipa de scafandri.

In Harghita sunt patru baze Salvamont, la Toplita, Harghita Madaras, Lacu Rosu si Harghita Bai, deservite de sase salvatori montani angajati si peste 60 de voluntari.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.