Lansarea cererii de candidaturi 2017 – Premiile Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural/Premiile Europa Nostra

antreprenori.jpg

Uniunea Europeana, prin programul Europa Creativa 2014-2020, si reteaua paneuropeana Europa Nostra recompenseaza anual cele mai bune realizari in domeniul prezervarii si valorificarii patrimoniului cultural, premiul fiind cea mai prestigioasa distinctie europeana in domeniu. Prin intermediul acestei initiative, sunt celebrate excelenta si daruirea arhitectilor, mesterilor artizani, voluntarilor, școlilor, comunitatilor locale, proprietarilor de patrimoniu si mass-mediei, prin puterea exemplului lor fiind stimulate creativitatea si inovarea.
 
Obiectivele acestei initiative:
–       sa identifice si sa promoveze cele mai bune practici in conservarea patrimoniului cultural material al Europei;
–       sa stimuleze schimburile de cunostinte si experiente de-a lungul intregii Europe;
–       sa sensibilizeze marele public fata de patrimoniul cultural european;
–       sa incurajeze mai mult, pe baza puterii exemplului, initiativele exemplare.
 
Cine poate sa-si prezinte candidatura?

  • asociatii, autoritati locale si regionale, centre de cercetare, scoli, universitati, federatii si sindicate, ONG-uri, persoane fizice (numai pentru categoria 3), etc.
     

Data limita pentru depunerea aplicatiilor: 1 octombrie 2016.
 
Premiile sunt acordate pentru restaurare si diverse initiative in domeniul patrimoniului cultural european, la 4 categorii, descrise mai jos.
 
Criteriile de evaluare includ excelenta in lucrarile executate si cercetarile preliminare efectuate, precum si respectul pentru valoarea artistica, culturala si sociala, autenticitate si integritate. O atentie speciala va fi acordata, de asemenea, si pentru sustenabilitate, interpretare si prezentare, munca educativa, finantare si management, dar si pentru responsabilitate sociala. Lucrarile pot fi la o scara mica sau mare, de la nivel local pana la cel international, si ar trebui sa afiseze un standard de lucru considerat remarcabil intr-un context european.
 
Arii/domenii:
·         patrimoniu arhitectural: cladiri sau grupuri de cladiri din mediul rural sau urban,
·         completari sau modificari de constructii sau de noi proiecte de constructii in zonele istorice,
·         structuri si situri industriale si de inginerie,
·         peisaje culturale: medii istorice urbane sau peisaje urbane, orasul sau localitatea, piete si peisaje stradale,
·         parcuri si gradini istorice, zone mai mari de peisaj proiectat sau de importanta culturala, de mediu si/sau agricola,
·         situri arheologice, inclusiv arheologia subacvatica,
·         opere de arta si colectii: colectii de importanta artistica si istorica sau opere de arta vechi,
·         patrimoniul cultural imaterial manifestat ca practici, reprezentari, expresii, precum si cunostinte si abilitati pe care comunitatile, grupurile si, in unele cazuri indivizii, le recunosc ca facand parte din patrimoniul lor cultural,
·         proiecte de digitalizare pentru patrimoniul cultural.
 
Dosarele de candidatura trebuie completate doar in engleza sau franceza.
 
Categoria 1: Conservare
 
Realizari remarcabile in conservarea, imbunatatirea si adaptarea la noi utilizari a patrimoniului cultural in oricare dintre ariile mentionate mai sus. Proiectele trebuie sa fi fost finalizate in ultimii trei ani: septembrie 2013-septembrie 2016.
 
Categoria 2: Cercetare
 
Proiecte remarcabile de cercetare si de digitalizare, care duc la efecte concrete in conservarea si punerea in valoare apatrimoniului cultural in Europa, in oricare dintre ariile mentionate mai sus.
·         studii, proiecte de digitalizare, rezultate de cercetare si/sau publicatii stiintifice care au fost finalizate in ultimii trei ani (septembrie 2013-septembrie 2016)
 
Categoria 3: Serviciu dedicat de catre persoane fizice sau organizatii este deschisa persoanelor fizice si organizatiilor ale caror contributii pe o perioada lunga de timp (minim 5 ani)demonstreaza excelenta in protejarea, conservarea si valorificarea patrimoniului cultural (in oricare dintre ariilementionate mai sus) in Europa si depasesc asteptarile in contextul normal.
·         contributiile trebuie sa fie nominalizate de o persoana terta; organizatiile nu pot fi nominalizate de catre unmembru sau un angajat,
·         contributiile trebuie sa fie sustinute de trei scrisori de recomandare de la alte persoane decat cea care facut nominalizarea,
·         nominalizarea unui artist nu este acceptata.
 
Categoria 4: Educatie, formare si sensibilizare
 
Initiative remarcabile cu privire la educatie, formare si sensibilizare in domeniul patrimoniului cultural material si/sauimaterial (in oricare dintre ariile mentionate mai sus), pentru a promova si/sau a contribui la dezvoltarea durabila a mediului.

Proiectele ar trebui sa fie:
·         in curs de desfasurare si suficient de avansate pentru a conduce la rezultate tangibile,
·         exemplare, sustenabile si posibil de aplicat in alte parti ale Europei,
·         inovatoare si creative,
·         interactive si participative,
·         sa depaseasca un cadru academic obisnuit.
 
Contact pentru detalii : dna Elena Bianchi, Heritage Awards Coordinator, +31 70 302 40 58, [email protected]
 
Sursa de informare si documentatia aferenta depunerii candidaturilor aici.

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.