Laufer: Viitoarea lege a parteneriatelor public-private va diferentia proiectele locale de cele care au nevoie de aprobarea Guvernului

imageResize-9.jpg

Viitoarea lege a parteneriatelor public-private va diferentia proiectele care se pot implementa pe plan local de cele de anvergura, care au nevoie, intr-adevar, de aprobarea Guvernului, a declarat, miercuri, Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

Acesta a anuntat ca, saptamana viitoare, ar putea fi lansat in dezbatere publica proiectul de lege pentru parteneriatele public-private.

„Urmeaza saptamana viitoare, sper sa se intample acest lucru, sa iesim in dezbatere publica cu parteneriatul public-privat, cu noul text de lege, simplificat in conformitate cu programul de guvernare si care rezolva niste probleme majore din textul vechi si care face o diferenta intre proiecte care se pot implementa pe plan local si proiecte care au nevoie, intr-adevar, de aprobarea Guvernului. Nu cred ca este necesar ca un proiect de 10 milioane de euro sa treaca de doua ori prin Guvern. in schimb, pentru un proiect de 100 de milioane sau miliarde este necesar. Astfel ca am reusit sa cream si o diferentiere cu care sa ajutam acest lucru si sa permitem autoritatilor locale sa poata executa proiecte de parteneriate public-private care, din punctul nostru de vedere sunt o prioritate”, a spus ministrul, prezent la semnarea unui protocol intre Asociatia Municipiilor din Romania, Consiliul National pentru IMM-uri si Asociatia Romana a Bancilor.

Laufer a aratat ca programul Start-Up Nation, prin care firmele nou infiintate primesc finantare de pana la 200.000 de lei, a dus la o crestere spectaculoasa a numarului de firme inregistrate in acest an.

„De la inceputul anului pana pe 15 iulie s-au infiintat aproximativ 92.000 de societati, iar anul trecut se infiintasera 65.000 de societati comerciale in aceeasi perioada. Cred ca faptul ca exista un program care este promovat da rezultate in tara noastra. inseamna ca avem tineri foarte receptivi atunci cand vii inspre ei”, a aratat Laufer.

Oficialul guvernamental a amintit ca exista aproape 20.000 de firme care s-au inscris in programul Start-Up Nation, din care 8.600 au fost acceptate la finantare in acest an. Firmele inscrise solicitau finantari totale de 3,7 miliarde de lei, in timp ce programul a avut un buget pentru acest an de 1,7 miliarde de lei. in total, cele aproape 20.000 de firme prevad infiintarea a 45.000 de locuri de munca noi.

Laufer a mai precizat ca a promovat programul in peste 35 de judete.

„Am pus punctul pe un aspect foarte important din punctul meu de vedere, acela de educatie antreprenoriala. Caravana Start-Up Nation nu si-a propus doar sa informeze asupra unui program, ci sa deschida o viziune unor tineri si cred ca una dintre componentele cele mai importante a fost ca am introdus un punctaj suplimentar tinerilor absolventi de dupa 2012. Din dosarele acceptate, peste 75% din locurile de munca nou create urmeaza sa fie ocupate de tinerii absolventi de dupa 2012, someri sau defavorizati. Deci programul a avut si un impact social major, dar si un impact asupra tinerilor care doresc sa ajunga antreprenori”, a continuat ministrul.

In schimb, Laufer s-a declarat nemultumit de activitatea unor incubatoare de afaceri care, in acest moment, nu indeplinesc principalul rol existential, de a pregati o noua generatie de antreprenori, de a le oferi suportul si de a le oferi climatul de a se simti liberi sa creeze si sa fie „mai putin preocupati de controale, de birocratie, de managementul care sa tina de plati de facturi, de chirii, de rate la banca si multe alte chestii de acest fel si asta trebuie sa fie o prioritate pentru noi toti”.

La randul sau, Florin Jianu, presedintele Consiliului National pentru intreprinderile Private Mici si Mijlocii din Romania, a aratat ca una dintre temele principale de tara pentru mandatul Romaniei a presedintia Consiliului European din 2019 ar trebui sa fie antreprenoriatul.

„Sapte din zece intreprinzatori se autofinanteaza, doi intreprinzatori apeleaza la banci si mai putin de un intreprinzator apeleaza la fonduri europene. Mi-as dori sa schimbam aceasta scara si opt din zece intreprinzatori sa se finanteze din partea bancilor, asa cum se intampla in tarile din vestul Europei si la nivel global”, a sustinut Jianu, prezent la eveniment.

Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Romana a Bancilor si Consiliul National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania au semnat, miercuri, un Protocol de colaborare, care are ca scop consolidarea colaborarii dintre autoritatile publice locale, mediul de afaceri si domeniul bancar si identificarea de instrumente concrete de sporire a competitivitatii IMM-urilor si incurajare a spiritului antreprenorial.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top