Lege speciala impotriva abuzurilor comise de recuperatori

call_center.jpg

call_centerAutoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va promova o lege de reglementare a companiilor specializate in recuperarea creantelor, inclusiv cele bancare, pentru a limita unele abuzuri asupra debitorilor, a declarat directorul directiei armonizare legislatie din ANPC, Mihai Meiu.

“Se spune ca pana la urma consumatorul nu este interesat cui da banii inapoi. S-a constat ca aceste cesiuni de creante fac ca societatea de recuperare sa fie mult mai activa (…) Sunt cazuri in care s-au dat 30-40-50 de telefoane pe zi, s-au sunat si vecinii, si copiii…. dar vom reglementa si asta. Avem o lege de reglementare a acestor societati de recuperare, ne-am inspirat din ce au facut altii nu am inventat-o noi”, a spus Meiu la colocviul “Consecinte juridice generate de intrarea in vigoarea a modificarilor Legii nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori”, eveniment inclus in seria de manifestari Colocviile juridice al BNR.

El a precizat ca ANPC a mai inaintat in Parlament un proiect de lege pentru reglementarea firmelor de recuperare de creante, care a fost insa respins, la presiunea comunitatii bancare. Intrebat daca este posibil ca noul proiect sa fie promovat prin ordonanta de guvern, Meiu nu a putut confirma, aratand ca prefera sa nu comenteze mai mult pe acest subiect.

In ultima scrisoare de intentie transmisa FMI, autoritatile s-au angajat sa nu promoveze legea falimentului personal sau legea privind colectarea creantelor si sa amane pe o perioada de sase luni modificarea Legii 193/2000, care ar permite ANPC sau asociatiilor de consumatori sa desfiinteze prin instanta clauzele abuzive practicate de banci din tot portofoliul de imprumuturi detinut de o institutie de credit. Potrivit jucatorilor din piata, creditele de consum sunt vandute de banci in prezent si la sub 10% din valoarea imprumutata.

Pe de alta parte, debitorii beneficiaza in multe cazuri de conditii mai bune din partea firmelor de recuperare, care negociaza chiar si pana la 50% din valoarea imprumuturilor, in timp ce institutiile bancare ofera ca solutie pentru clienti doar refinantarea intregii valori a creditului, pentru a nu crea precedente.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.