Lege votată: Fermierii, scutiți de taxa pentru apa din subteran, lacuri sau râuri!

irigatii-agricultura.jpg

Fermierii care irigă folosind sursele de apă subterană, apele curătoare sau lacurile de acumulare nu mai sunt obligați să plătească taxa la Apele Române. Scutirea a fost adoptată astăzi, la votul final din Camera Deputaților, ca un amendament la Legea Apelor nr. 107/1996, cu aplicabilitate pe perioada stării de urgență și timp de 6 luni după încetarea acesteia.

Camera Deputaților a aprobat, miercuri, scutiri la plata apei folosite pentru irigații în agricultură. Propunerea aparține PSD, iar proiectul de lege a trecut cu 303 voturi „pentru”, 0 „contra” și 3 „abțineri”. Legea merge acum la Președinție, pentru promulgare.

Proiectul de lege completează art.9 din Legea nr.107/1996 cu un nou alineat (alin. 5), reglementează faptul că sursele de apă subterană, apă curgătoare, lacurile de acumulare piscicole și lacurile de acumulare cu folosință energetica pot fi utilizate pentru irigații, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, atât pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul Președintelui României nr.195/2020, cât și pentru o perioadă de șase luni de la încetarea acesteia. De asemenea, pe aceeași perioadă, vor fi eliminate toate taxele pentru obținerea avizelor de gospodărire a apelor în vederea executării lucrărilor de investiții în infrastructura de irigații iar termenele de eliberare a acestora vor fi reduse la jumătate”, a anunțat, într-un comunicat de presă, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu, membru în comisia pentru mediu și echilibru ecologic.

Proiectul inițiat de Partidul Social Democrat vine în sprijinul direct al agricultorilor fiind un ajutor real pentru salvarea culturilor în condițiile în care sunt previziuni clare că anul acesta ne vom confrunta cu o secetă cruntă și cu o criză a alimentelor la nivel… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.