Legea care permite fermierilor sa aiba acces la apa gratuit isi produce efectele

d5992e48a3de38d31d3f7fc325ba2651_XL.jpg

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, s-a deplasat joi, 22 iunie a.c., la amenajarea de irigatii Pietroiu-Stefan cel Mare, din judetul Ialomita.

Scopul principal al acestei deplasari a fost de a vedea daca exista fermieri care folosesc motopompele pentru a trage apa direct din canalul de aductiune, o data cu aparitia Legii 133/2017, care a intrat in vigoare pe 12 iunie 2017, si potrivit careia, fermierii primesc apa gratuit pentru irigarea culturilor.

„Am constatat ca instalarea motopompelor este in curs de amenajare, avand in vedere termenul scurt de la intrarea in vigoare a Legii, iar un fermier deja isi instalase echipamentul pentru a prelua apa din canal. in sistemul de irigatii Pietroiu-stefan cel Mare lungimea canalelor umplute cu apa este de 50 km din totalul lungimii canalelor existente de 96 km. Daca vor exista solicitari, se vor umple cu apa si restul canalelor disponibile”, a declarat Petre Daea.

Ministrul Petre Daea a vizitat statia de pompare Pietroiu, care contine noua agregate de pompare si a carei reabilitare este prevazuta in Programul National de Irigatii, urmand ca lucrarile de reabilitare sa demareze la inceputul anului 2018. Statia de pompare este in functiune si exista solicitari din partea beneficiarilor pentru irigarea unei suprafete de 10.500 hectare, pana la aceasta data fiind irigate 4.300 hectare.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale recomanda fermierilor sa foloseasca toate metodele de preluare a apei din canalele de irigat, pentru a asigura dezvoltarea optima a culturilor in aceasta perioada.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.