Leonard Orban, neacceptat la Curtea Europeana de Conturi

Leonard.Orban1_1.jpg

Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a dat aviz negativ, la doua voturi diferenta, 12 “pentru” si 14 “contra”, candidaturii ministrului roman pentru Afaceri Europene, Leonard Orban, pentru un post la Curtea Europeana de Conturi de la Luxemburg.

Doua probleme au ridicat eurodeputatii: cum poate un fost comisar (pentru Multilingvism, cum a fost Orban) sa fie impartial la Curtea de Conturi, care verifica inclusiv cheltuielile Comisiei Europene, si cum va putea sa fie impartial la rapoartele legate de fondurile UE ca fost ministru responsabil cu acest portofoliu intr-o tara cu probleme la acest capitol.

Este pentru prima oara in istorie cand un ex-comisar este prezentat pentru a fi membru al Curtii de Conturi. Cum gestionati aceasta situatie, pentru ca va trebui sa realizati auditul Comisiei pe viitor?“, a intrebat raportoarea Ines Ayala Sender, socialista. Dupa care a continuat: “Curtea va face si auditul pe fonduri si stiti foarte bine ca, in ultimele luni, au existat suspiciuni in legatura cu cheltuirea fondurilor europene in tara dvs.“. Orban a spus ca va solicita presedintelui Curtii de Conturi sa ii incredinteze portofolii care sa nu se suprapuna pe responsabilitatile sale din trecut. El a fost foarte deschis si direct si nu a ascuns niciuna din problemele pe care Romania le are pe absorbtia fondurilor europene.

A explicat ce a incercat sa faca, cat i-a iesit, cat mai este de facut intr-o tara cu o slaba capacitate administrativa. Explicatiile sale nu au convins insa majoritatea.

Parlamentul European are rol consultativ in avizarea candidatilor pentru Curtea Europeana de Conturi. intrebat intr-un chestionar al Comisiei PE, Orban a precizat insa ca se va retrage daca nu obtine aviz favorabil.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.