Leul romanesc – tare, moale sau suplu si corect pozitionat pe puterea lui ? – leul e inca cu 30% mai puternic decat in ian. 2004, corectand de la +66% in vara lui 2007 ! –

Leul romanesc – tare, moale sau suplu si corect pozitionat pe puterea lui ?

– leul e inca cu 30% mai puternic decat in ian. 2004, corectand de la +66% in vara lui 2007 ! –

Se vehiculeaza acum prin presa scenarii panicarde, se spune ca “leul a batut un nou record” in scaderea sa, prin faptul ca s-a spart cursul minim istoric din trecut, avem asadar 4,2127 lei pe euro astazi (9 ianuarie 2009) fata de 4,1438 pe 6 ianuarie 2004.


E adevarat ca primarul populist nou-ales al Capitalei vrea sa ne bage in Cartea Recordurilor inainte de a “ne baga” in normalitate si e adevarat ca avem cel mai lung carnat din lume si cel mai greu tort cu frisca din lume. Dar monedele nu se masoara si nu se cantaresc chiar asa !

Din ianuarie 2004 spre exemplu, pana acum – in ianuarie 2009, leul a crescut cu 1,66% (diferenta intre cele 2 recorduri negative ale cursului), insa in aceiasi 5 ani am acumulat o inflatie IPC de 45,1% pe leu (date INS). Scadem din ea inflatia de cca. 10,27% a euro in aceiasi ani (date BCE) si obtinem o diferenta (“diferential de inflatie”) de cca. 31-32% si ajustand 1,66% obtinem una reala de 29,5%. Cu cca. 30% asadar – cu atat e mai PUTERNIC LEUL azi, 9 ianuarie 2009, fata de ianuarie 2004.

E adevarat, economia Romaniai a inregistrat in toti acesti anu cresteri majore de productivitate si POATE suporta o asemenea intarire a leului, de cca. 5% anual, fara probleme. Intrebarea se pune insa: am fi putut suporta si intarirea de pe vremea cand leul era 3,1112 in vara lui 2007 (2 iulie) ? Sau pe media de 3,68 a lui 2008 ? Mai greu…. Pentru ca leul se intarise in mod real cu 66% in vara lui 2007 si cu 53% ca media a anului 2008 (dupa aceiasi algoritmi) !!! – ambele tinand cont si de inflatia celor doua monede, ca punct de referinta avand minimul din ianuarie 2004 !

Romania a inregistrat un boom economic de 9 ani finantat extern – si prin Investitii Straine Directe sau de portofoliu, dar si datorita banilor conationalilor ce muncesc in vest, bani ce s-au dus si in consum dar si in investiti de bunuri durabile familiale. Am avut recent, timp de 2 ani un deficit indeobste nesustenabil – aproape 14% din PIB si in 2007 si in 2008, numai balticii si Bulgaria stand mai periculos decat noi.


E timpul acum sa mentinem un an stabilitatea macroeconomica, incercand o crestere economica redusa in paralel cu CORECTAREA unui dezechilibru extern ce nu poate fi mentinut pe timp de criza financiara mondiala. Acesta este “pariul” pentru trecerea crizei si asta face BNR si speram ca si noul Guven isi va alinia politicile in acest scop.

Ce vreau sa spun prin acest scurt articol este ca nu trebuie sa fetisizam valoarea NOMINALA, absoluta a cursului leu-euro “record” si nu trebuie sa ne speriem de o corectie normala si – sa speram – benefica pentru economie pe termen mediu si lung.

Radu Limpede

Economist

Radu Limpede

Radu Limpede

Economist cu experienta de 14 ani pe piata financiara din Romania. 7 ani pe Piata de Capital si de 7 ani pe Finantari Nerambursabile pt IMM + Bancare + M&A, Venture Capital / Private Equity

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top