Liber la contractele publice de 30.000 de euro fara licitatie

contract.jpg

Guvernul pregateste o ordonanta prin care vrea sa dubleze plafonul minim al achizitiilor publice cu atribuire directa. Noul normativ ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2013.

Pentru ca o institutie sa-si cumpere diversele “maruntisuri” necesare in buna ei functionare nu trebuie sa organizeze licitatii daca are de achizitionat bunuri sub un anumit prag valoric.

Acest prag a tot urcat de-a lungul anului, ajungand in prezent la 15.000 de euro, dar actualul Guvern considera ca nici acest nivel nu este destul de ridicat. Asa ca a pregatit o ordonanta prin care pragul urca din nou, de data aceasta la 30.000 de euro. Astfel ca si “maruntisurile” pe care le vor putea cumpara alesii de la prietenii politici, fara licitatie, se vor inmulti pana dincolo de limita rezonabilului.

Ce se poate face cu 30.000 de euro

Ridicarea pragului pentru achizitiile directe va fi o adevarata mana cereasca pentru primarii comunelor si oraselor mici, la care putine lucrari depasesc valoarea de 30.000 de euro. Practic, aproape orice achizitie comunala s-ar putea face fara licitatie. Iata cateva exemple: renovarea unei scoli de dimensiuni mici (P+1) sau a unui camin cultural, pietruirea a 5-10 kilometri de drum comunal, asfaltarea catorva kilometri de drum judetean (care poate fi o bretea pana la autostrada sau sosea nationala ori alt drum de legatura), renovarea unui sediu administrativ de dimensiuni medii (primarie, dispensar, post de politie) si chiar cumpararea unor autovehicule utilitare necesare administratiei. Acestea se adauga mai vechilor lucrari ce pot fi atribuite si acum fara licitatie, cum ar fi construirea unor statii de asteptare in transportul public, amenajarea unor infochioscuri, puncte de informare sau crearea si administrarea unor site-uri web.

De asemenea, interesant este ca, potrivit viitoarei ordonante, achizitia directa va fi considerata act administrativ, nu contract comercial (ca in prezent). Asta inseamna ca va putea fi contestata numai in contencios administrativ sau fiscal, iar Consiliul Concurentei nu va mai putea demara investigatii. Pe de alta parte, la contractele de consultanta, serviciile “necuantificabile” nu vor face obiectul licitatiei.

UE, ultima “piedica”

Daca proiectul normativ va fi adoptat – chiar in sedinta de Guvern de maine, dupa cum anunta oficialii institutiilor publice -, ordonanta se va aplica de la 1 ianuarie 2013.

In cazul achizitiilor de produse finantate din fonduri europene, incepand de la 5.000 de euro atribuirea directa (fara licitatie) trebuie notificata finantatorilor.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.