Ministrul agriculturii: Gradul de contractare pe PNDR este de aproape 70% in momentul de fata

grafic.jpg

In data de 26 noiembrie 2012, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a avut la institutul pomicol Maracineni, judetul Arges o intalnire cu fermierii din judet. In cadrul discutiilor ministrul le-a explicat fermierilor ce decizii au fost luate la Bruxelles in cadrul Consiliului European care a avut loc saptamana trecuta (22-23 noiembrie 2012).

Daniel Constantin: „Romania este una din putinele state care in anul 2012 a acordat fonduri extraordinar de importante de la bugetul de stat.

Ati vazut ca acum doua, trei saptamani au iesit cativa fermieri in strada nemultumiti de banii pe care ii primesc pe suprafata. Cred ca e bine sa cunoasca in ce moment sunt acum, cum s-a negociat, ce vor primi in 2013, ce vor primi in 2020. Este un moment extrem de important si cred ca e bine sa avem un dialog cu fermierii, astfel incat sa participe activ la ceea ce negociaza Romania la Bruxelles, mai ales ca in zilele urmatoare va avea loc un Consiliu de Ministri in care trebuie sa sustinem punctul de vedere al Romaniei. Va fi sigur un schimb de pareri despre ce s-a discutat la consiliu si se vor recladi aliante pe viitoarea negociere. Fermierii din Romania sigur ca au suferit in aceasta perioada. Asa cum stiti, am aderat la UE la 1 ianuarie 2007 si-n primul an am avut 25% din cat primeste un fermier din vechile state membre.

Sigur ca in fiecare an s-au adunat 5%, 10%. Am incercat de la bugetul de stat sa aducem fonduri suplimentare. insa, bugetul de stat, asa cum stiti, ca orice buget al statelor membre, nu-si mai permite sa vina suplimentar an de an cu foarte multe fonduri, va dau un exemplu: atat Bulgaria cat si Ungaria, anul acesta, cat au primit de la UE atat au acordat fermierilor. Romania este una din putinele state care in anul 2012, e adevarat si pe fondul unei secete puternice, a acordat fonduri extraordinar de importante de la bugetul de stat. Este pentru prima data cand jumatate din fermierii din Romania primesc nivelul maxim admis de 176 de euro pe hectar, cealalta jumatate, 154. Este o diferenta semnificativa fata de anul trecut de 132 de euro pe hectar. Aici sunt problemele, in primul rand vis a vis de sprijinul pe care il vom primi. Acesta va creste progresiv. Este faza aceea de phasing in de care vorbea si presedintele, sigur ca dansul spune ca a negociat o crestere cu 50%. Vom creste la 119 euro in 2012, la 180 euro. Asta e o negociere facuta in anul 2004, 2005 reglementata prin tratatul de aderare ca in anul 2016 sa ajungem la 180 de euro pe hectar. Sigur ca era important sa avem un buget cat mai mare pentru a recupera decalajele pe care le avem fata de ceilalti fermieri pana in anul 2020. in momentul de fata, asa cum arata negocierile, este posibil ca in anul 2020 sa ajungem la un sprijin mediu de 196 de euro pe hectar.

A doua problema, care implica mai mult administratia este legata de partea de cofinantare. Pana acum cofinantarea pe fondurile europene, pe fondurile de dezvoltare rurala, a fost de 15%, deci contributia de la bugetul de stat. Presedintele Herman VanRompuy sa vina cu o propunere de 25%. Eu va spun pentru ca lucrez zi de zi cu aceste fonduri europene. Bugetul de stat nu-si va permite foarte usor sa cofinanteze, sa faca un efort atat de mare astfel incat sa atragem fonduri europene. Cu alte cuvinte, de renegocierea care se face in acest moment depinde capacitatea de absorbtie pe care o va avea Romania in perioada 2014-2020. Este foarte important sa ne batem cu toate argumentele pe care le avem la indemana. Ne-ar parea rau pentru ca Programul de Dezvoltare Rurala in Romania chiar a mers. In momentul de fata sunt aproape 4,3 miliarde de euro care sunt deja atrasi, deja rambursati de catre Comisia Europeana.

Mai avem putin pana la 8,1 miliarde de euro, pentru ca vreau sa va spun gradul de contractare este de aproape 70% in momentul de fata. Este o chestiune doar de timp sa-i rambursam si sa facem cerere de rambursare si sa primim banii de la Comisia Europeana. Un program care a mers in aceasta perioada risca sa se descurce destul de greu in perioada 2014-2020. Sigur ca mai sunt si alte probleme pe care le discutam in afara de buget cu reprezentantii fermierilor, cred ca dansii vor sa vada care este perspectiva anului viitor pe mai multe categorii. Cum vom continua programul pe care deja l-am inceput, acela de a pune in practica mai multe centre de colectare de legume, fructe, cand va demara programul de irigatii, si aici avem anumite noutati, chiar maine in sedinta de Guvern o sa aprobam o nota prin care alocam fonduri de la Programul Operational Sectorial de Mediu pentru tot ce inseamna studiu de fezabilitate pentru sistemele de desecare, in special de langa canalul Siret-Baragan. Facem aceste studii de fezabilitate iar de la 1 ianuarie 2014 sper sa putem incepe constructia efectiva si achizitionarea de utilaje.”

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top