Licitatia-mamut pentru servicii de consultanta de la CJ Iasi, contestata pentru conditiile ambigue

Adomnitei.jpg

AdomniteiConsiliul Judetean Iasi cauta o firma care sa faca proiecte pentru fonduri europene. Ar fi un acord-cadru pe patru ani, cu o valoare estimata de 30-140 milioane lei

Abia lansata de Consiliul Judetean, o licitatie cu un pot de zeci de milioane lei a fost contestata. O societate din Botosani a contestat caietul de sarcini al licitatiei privind incheierea unui acord cadru pentru servicii de consultanta si proiectare tehnica in vederea elaborarii documentatiilor necesare obtinerii de finantare prin fonduri neramburabile. SC HIT-AG SRL a cerut Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) anularea licitatiei.

Reprezentantii firmei au argumentat solicitarea prin faptul ca unul din criteriile de selectie stabilit de CJ, respectiv “modul in care ofertantul intelege obiectivele proiectului si rezultatele asteptate” este neclar, putand duce la interpretari arbitrare de catre comisia de licitatie.

“In Fisa de date a achizitiei, factorii de evaluare pentru componenta tehnica sunt ambigui. Nu se specifica cum se vor valida riscurile identificate de ofertant si recomandarile si strategiile pentru minimizarea/eliminarea riscurilor pentru a putea fi luate in considerare si pentru a elimina posibilitatea de a defavoriza/favoriza o oferta in procesul de evaluare”, au precizat reprezentantii HIT-AG. De altfel, tocmai detalierea criteriului tehnic, prin care se va atribui 40% din punctajul final, a fost motivul pentru care documentatia aferenta licitatiei a trebuit refacuta de doua ori inainte de a fi aprobata de Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice.

Acordul-cadru pe care CJ vrea sa-l incheie pe urmatorii patru ani are o valoare estimata de 30-140 milioane lei. Suma urmeaza sa fie platita unei firme pentru ca CJ sa aiba la dispozitie oricand documentatiile necesare pentru a depune cereri de finantare a proiectelor proprii.

In schimbul banilor pe care ii va plati pentru consultanta, CJ se asteapta sa obtina finantari nerambursabile cuprinse intre 350 milioane lei si 1,4 miliarde lei, ca si alte 200 milioane lei drept credite. Pentru a participa la licitatie, firmele interesate trebuie sa aiba o cifra de afaceri in ultimii trei ani de cel putin 15 milioane lei.

Conform bilantului pe 2011, HIT-AG are o cifra de afaceri de 1,5 milioane lei, un numar de 16 angajati si are ca obiect principal de activitate fabricarea de constructii metalice. Presedintele CJ, Cristian Adomnitei nu a comentat contestatia depusa de HIT-AG. Surse din cadrul CJ afirma ca institutia si-a precizat punctul de vedere intr-un raspuns trimis CNSC, in care se invoca tardivitatea contestatiei.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.