Locomotiva schimbarii economice

Locomotiva schimbarii economice poate incepe cu “Scoala banilor europeni”
~ ganduri la inceput de an ~

Pretutindeni, dar mai ales in Romania, in aceasta etapa, se sustine nevoia unei reasezari si reajustari substantiale a economiei pe baze noi, mai putin „pur speculative”, ci mult mai solide si mai stabile. Accentele insa penduleaza nu o data intre o demagogie formalista de ridicare a pregatirii/ competentelor celor chemati sa opereze jaloanele practice ale schimbarii, pe de o parte, si nevoile practice ale operarii schimbarilor de strategie si de management neplacute, dar atat de necesare, pe de alta parte. Intre timp, decalajele existente intre abordarile reprezentantilor administratiei publice si a celor din mediul privat au fost departe de a se reduce, ba dimpotriva. De aceea, este evident ca o armonizare intre asteptarile si nevoile celor doua zone ce ar trebui in principiu sa coopereze n-a fost cel mai adesea decat un vis utopic indepartat, mult prea indepartat.

In etapa actuala, este adevarat tot sub orientare externa, presiunea restructurarilor din administratia publica nu mai pare ca mai poate fi artificial stavilita in continuare. Pluteste aproape in aer ideea ca odata si odata ceva s-ar cuveni sa inceapa macar un proces de modernizare, care sa fie mai aproape de spiritul de lucru si eficienta occidentala, nu de delasarile si intrigile cu parfum bizantin – balcanic. Ramane de vazut daca sensul si substanta concreta a acelor preconizate transformari va apuca sau nu vreodata un curs real al pragmatismului si europenizarii. Altfel, sansa unor noi investitii care sa reporneasca in mod real motoarele economiei s-ar putea amana periculos de mult.

Cu aproape un an in urma, Casa Europei prin reteaua sa EUROLINK (HouseofEurope.ro) si parteneriatul cu International Knowledege Management Institute – sucursala Romania, reprezentantata de Agentia Knomacons (Knomacons.ro), a anticipat aceasta inevitabila rascruce de drumuri si a deschis o filiera inedita si mixta de evenimente (Incubatorul de Proiecte si Afaceri Europene) care sa combine in mod cat mai dinamic pregatirea pentru o omologare de nivel international a competentelor in management cu facilitarea accesului mai prietenos la cat mai variate surse de finantare europeana si internationala. In acest sens, am organizat deja sase reuniuni de lucru la nivel national, inclusiv cu participarea unor mari specialisti si diplomati din UE, care sa stimuleze aceasta necesara diferenta de abordare si asumare si sa-i ajute pe cei mai tineri, indeosebi, in repozitionarea carierei lor profesionale si in intelegerea substratului nu o data complicat pe care il presupune transpunerea si gestionarea unui proiect la standarde europene.

In noul an, ne-am propus sa venim mai cu seama in intampinarea celor care aspira la o schimbare decisiva in maniera proprie de lucru si in aria de manifestare profesionala, indiferent ca provin dinspre sectorul public sau dinspre cel privat, cu predilectie al celor care reprezinta sau au reprezentantat amplul sector IMM, aflat acum intr-o relativa deriva. De aceea, am si operat modificari in formatul si canalizarea reuniunii prin convertirea sa intr-o veritabila SCOALA a BANILOR EUROPENI. Aici ar fi de lucrat la schimbarea mentalitatilor si la masive modificari de perceptie, atitudine si comunicare, gata sa ne motiveze si propulseze pentru inca o suta de ani de acum incolo.

In acest sens, am inclus in schema operationala a noului program neguvernamental auto-finantat introducerea unui Laborator Mobil de Analiza si Prognoza, menit sa ajute mai bine la o planificare a investitiilor si proiectelor celor implicati si un modul de Consiliere Practica Independenta, axata pe nevoile deja identificate sau in curs de conturare ale participantilor la acest gen de intalniri. Sprijinul moral si de expertiza pe care il acorda Guvernul prin agentiile sale specializate desfasurarii in cat mai profesioniste conditiuni vorbeste de la sine. Evident, cei interesati de acest tren nou al schimbarii stiu ca ne pot contacta si solicita toate detaliile si sprijinul necesar pentru a beneficia de avantajele acestui nou program special conceput pentru grabirea iesirii din criza.

Informatii suplimentare: www.StructuralFunds.ro sau [email protected]

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

0 Replies to “Locomotiva schimbarii economice”

  1. Mihaila Raul spune:

    Redactarea textului este dupa tipicul celor anterioare. Sunteti inconfundabil. Exprimarea a devenit sablonarda. Intai o luati prin generalitati ( a se citi „balarii”) si apoi propuneti o forma de pregatire contracost. Mai schimbati forma ca deveniti prea monoton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top