Peste 1,5 milioane de copii vor primi lunar, incepand din acest an, un borcan cu miere poliflora din productie romaneasca, fondurile alocate pentru derularea acestui program, aproape 17 milioane de lei, fiind prevazute in bugetul Ministerului Agriculturii, a declarat, vineri, la Targul National al Mierii, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu.
„Pana acum am avut o Lege, 509/2006 (privind acordarea de miere de albine in scoli si gradinite n.r), pentru distribuirea mierii in scoala, dar care nu a functionat. Anul acesta insa vrem sa o punem in aplicare, dar sub o alta forma. Vrem ca 1,5 milioane de copii din scoli si gradinite sa primeasca lunar un borcan de miere poliflora romaneasca, de 350 de grame, incepand cu acest an. Acum este introdusa legea in Parlament si speram sa treaca rapid, pentru ca avem tot sprijinul. Noi tintim, pe de o parte, sa stimulam vanzarile, pentru ca vorbim de aproape 10% din productia nationala de miere in acest program, iar pe de alta parte sa obisnuim copiii cu mierea poliflora de calitate provenita din stupinele romanesti. E pacat sa nu ajunga la copii o miere de calitate, pentru ca sunt pe piata sunt tot felul produse de acest gen, ambalate frumos, dar nu si de foarte buna calitate”, a precizat Botanoiu.
Acesta sustine ca suma alocata in acest an pentru derularea acestui program este de 16,8 milioane de lei si este prevazuta in bugetul MADR, iar daca nu va fi consumata se va distribui in anul urmator.
„Avem suma prevazuta in buget, aproximativ 16,8 milioane de lei, iar daca nu va fi consumata se va distribui in anul urmator. Dupa ce apare Legea urmeaza normele de aplicare, unde invitam organizatiile profesionale din sector si ANSVSA sa ne asiguram ca nu aducem miere din alte locuri ambalata frumos. Borcanul va avea un capac colorat, rosu, ca sa se evidentieze de ceea ce este in comert pe care va scrie ca este sprijin din partea Guvernului Romaniei. Am dorit sa derulam programul in asa fel incat sa poata fi consumata mierea acasa si nu la scoala, zilnic, in acele capacele. Vrem sa putem obisnui copii cu produse sanatoase, pentru ca ati vazut in reclame ca se spune mereu ca nu sunt bune fainea, uleiul, sarea, zaharul, dar din pacate nu venim cu alternative, desi la zahar avem mierea”, a adaugat Botanoiu.
Totodata, reprezentantul MADR a precizat ca nu a uitat de solicitarea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA) privind sustinerea suplimentara a sectorului, dar inca nu s-a luat nicio decizie, deoarece se fac analize pe buget.
„Nu am luat aceasta decizie, inca analizam asupra bugetului ca sa vedem ce putem face. Nu vrem sa lansam zvonuri si programe care nu sunt bazate financiar. Am doua chestiuni la care tin foarte multe mult, in primul rand la reperele nationale: crucea, oaia si mierea (…) iar cel de-al doilea este legat de faptul ca in copilarie am crescut cu stupi, aveam 200 de stupi de care trebuia se avem grija si sa producem si asta nu se uita. Incercam sa fim cat mai aproape de apicultorii din Romania, desi nu au fost momente favorabile care sa le aduca satisfactie deplina. Apicultorul este intelectualul sectorului si trebuie sa-l tratam cu un ajutor mai consistent”, a adaugat oficialul MADR.
Aproximativ 120 de apicultori din toata tara isi etaleaza produsele la editia de toamna a Targului National al Mierii, organizat in perioada 15 — 17 septembrie 2017, pe Platforma Apicola Baneasa.
„Avem 120 de expozanti inscrisi la editia de toamna a Targului National al Mierii, care vor veni cu produse din toate colturile tarii. Desi au fost mult mai multe solicitari de participare, din pacate nu mai avem spatiu. Apicultorii vor sa vina la acest eveniment cunoscut si asteptat de bucuresteni in fiecare primavara si toamna, pentru ca vor sa isi promoveze mierea si produsele apicole. Bineinteles, ca in fiecare an, nu vor lipsi nici furnizorii de utilaje si echipamente specifice”, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.
Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, iar efectivele au atins un varf de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel national, sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.
Sursa: Agerpres