MADR: In 2015, pentru obtinerea subventiilor fermierii vor trebui sa depuna o singura cerere

wheat.jpg

wheatMinistrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a declarat ca, din 2015, toti fermierii, indiferent de categoria in care se incadreaza, vor depune o singura cerere de obtinere a subventiilor. Campania de depunere a cererilor va debuta in prima jumatate a lunii martie

De asemenea, de anul acesta s-a introdus termenul de “fermier activ”, acesta reprezentand toti fermierii care primesc mai mult de 5000 de euro pe ferma, indiferent de forma de sprijin. 

Ministrul a mai declarat ca intentioneaza sa introduca anumite modificari in ceea ce priveste acordarea subventiilor nationale si europene  in contextul in care s-au introdus schemele pentru tinerii si micii fermieri dar si pentru pachetul de inverzire si plata diferentiata. Acesta a mentionat de asemenea ca prn noul PNDR se incurajeaza cooperarea, tinta finala fiind comasarea terenurilor agricole. 

O atentie speciala va primi cultura de soia, insa cea nemodificata genetic. Fermierii care vor cultiva soia din samanta romaneasca si nemodificata genetic vor primi subventii suplimentare in valoare de 325 de euro pe hectar. 

Daniel Constantin a mentionat ca inca asteapta un raspuns de la Comisia Europeana privind introducerea platilor cuplate din sectorul zootehnic, proiect depus in luna august a anului trecut. Daca lucrurile vor merge conform planului, fermierii vor urma sa primeasca, incepand cu 2015, 1600 de lei pe cap de animal, indiferent ca este vorba de animalele de lapte sau de carne. 

APIA a anuntat ca, pentru anul 2015, suma alocata din fondurile europene directe este cu 15% mai mare decat cea din 2014, ajungand la valoarea de 1,629 miliarde de euro. In 2016, suma va fi si mai mare, prevazuta la 1,813 miliarde de euro

Sursa: www.economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.