Ministrul Agriculturii: Pana la finele lunii noiembrie vom transfera o suma record in conturile fermierilor, peste un miliard de euro

Pana la finele lunii noiembrie vor fi transferate in conturile fermierilor peste un miliard de euro, ceea ce reprezinta o suma record, de trei ori mai mare decat s-a platit vreodata ca avans in Romania, a declarat, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la dezbaterea cu agricultorii, la care participa si seful statului.

„Chiar daca in prima instanta subventiile au ajuns cu intarziere la fermieri (…), din fericire s-au rezolvat problemele si aproape jumatate de miliard de euro s-a transferat catre fermieri din platile in avans in contul anului 2016 si speram ca, pana la sfarsitul lunii noiembrie, sa depasim miliardul de euro, o suma record, de trei ori mai mare decat s-a platit vreodata ca avans in Romania. Angajamentul nostru este ca de la 1 decembrie sa reusim sa platim platile normale si ar fi pentru prima data in istoria Romaniei”, a spus Irimescu.

Acesta a precizat ca agricultura are o „importanta capitala” nu doar in Romania, ci si la nivel european, desi aportul la PIB-ul national nu reprezinta mai mult de 5-6%.

Chiar daca agricultura Romaniei nu reprezinta mai mult de 5-6% din PIB, totusi importanta ei este capitala, pentru ca stim foarte bine ca fara alimente nu se poate trai multe zile, iar un stat care nu este in masura sa isi asigure hrana are o mare problema de viitor. Daca ne uitam la ceea ce se intampla la nivel european, cea mai mare parte din cele 140 miliarde de euro buget european alocat anual, 35% se duc catre agricultura. Intelegem atentia pe care o da domnul presedinte acestui sector de baza, pentru ca si in alte state membre se acorda o atentie la cel mai inalt nivel”, a adaugat ministrul Agriculturii.

In context, seful MADR a facut un bilant al activitatii sale la minister, mentionand mai multe aspecte legate de absorbtia fondurilor europene, reducerea birocratiei si deschiderea pietelor pentru exportul produselor romanesti.

Agricultura Romanei are o specificitate aparte, este de tip bipolar, avem ferme mari perfomante, care utilizeaza 48% din terenul arabil al tarii si aduc hrana pe masa majoritatii cetatenilor romani, dar sa nu uitam si micii producatori, care au un rol deosebit de important in a mentine satul romanesc viu. (…). In acest context, am avut in vedere absorbtia fondurilor europene, pentru ca este esentiala utilizarea acestor bani. Sa nu uitam ca, desi agricultura a fost campioana in utilizarea fondurilor europene, la sfarsitul anului trecut, din cauza erorilor din anii trecuti am dezangajat un miliard de euro care ar fi putut aduce multa bunastare in mediul rural din Romania„, a mentionat Irimescu.

Potrivit sursei citate, reducerea birocratiei si deschiderea unor piete pentru specii de animale care nu au fost scoase din tara timp de 70 de ani au reprezentat obiective esentiale la minister.

Am reusit cu mari eforturi sa simplificam procedurile, birocratia si deschiderea pietelor. Am deschis piata externa pentru ovine, bovine si porcine, unele dintre aceste specii nici macar nu au fost scoase din perimetrul tarii. Porcul nu a fost exportat practic de 70 de ani. In acest context, putem mentiona ca am deschis piata din Turcia, care anterior nu ne lasa nici macar in tranzit cu carcase de animale. Am facut eforturi foarte mari, am reusit sa promovam actele legislative necesare si speram sa trimitem in curand atasati agricoli in 10 state importante pentru exporturile Romaniei”, a mentionat ministrul Agriculturii.

Nu in ultimul rand, Irimescu a subliniat ca fermierii romani au nevoie de sustinere, nu doar financiara ci si tehnica, si de aceea mai sunt zone cu probleme care trebuie rezolvate.

„La capitolul consultanta ar mai fi multe de facut, si, daca ar fi sa enumeram problemele, sigur, pornind de la cadastru, care este baza agriculturii, terenul, pana la problemele de piata sunt inca foarte multe de rezolvat in agricultura„, a afirmat ministrul Agriculturii.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top