MADR: Prima sedinta a Grupului de lucru pentru simplificarea si modernizarea Politicii Agricole Comune dupa2020 cu reprezentantii organizatiilor profesionale din sectorul agricol

5560c782e84e9d7ebfa1f0ff4e608c40_XL.jpg

La initiativa Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in 24 martie 2017, a avut loc sedinta Grupului tehnic de lucru pentru pregatirea sectorului agricol românesc in contextul modernizarii si simplificarii politicii agricole comune (PAC) dupa2020. in cadrul acesteia au participat toti membrii grupului de lucru precum si reprezentanti ai organizatiilor profesionale din sectorul agricol si dezvoltare locala.

Cu aceasta ocazie, toti cei convocati la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au avut un schimb de opinii foarte constructive in vederea pregatirii sectorului agricol românesc pentru a raspunde principalelor provocari cu care se confruntaagricultura si mediul rural, din punctul de vedere al securitatii alimentare, al vitalitatii zonelor rurale si al contributiei la solutionarea provocarilor reprezentate de schimbarile climatice.

Astfel, toate organizatiile/asociatiile/federatiile din domeniul agricol prezente pentru discutii despre consultarea publicaa Comisiei au fost chemate alaturi de MADR pentru a acorda sprijin in vederea completarii si transmiterii chestionarelor.

Scopul final este de a creiona impreuna viziunea sectorului agricol românesc fatade viitoarea PAC, ale carei linii se contureazaincepând cu rezultatul consultarii publice – Comunicarea Comisiei.

Facem precizarea ca fundamentarea pozitiei României fata de simplificarea si modernizarea PAC se va face pe baza punctelor de vedere formulate de catre institutiile din sectorul agricol, organizatii ale fermierilor si a celor care privesc dezvoltarea locala.

In viziunea MADR temele importante pentru agricultura romaneasca sunt: cunoasterea si satisfacerea nevoilor fermierilor astfel incât Politica AgricolaComunasavinain intâmpinarea nevoilor acestora, mentinerea unui buget consistent al PAC, convergenta platilor, flexibilitate intre piloni, simplificarea procedurilor administrative.

Reamintim cala nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a constituit un grup tehnic de lucru pentru pregatirea sectorului agricol românesc in contextul simplificarii si modernizarii politicii agricole comune (PAC) dupa2020, iar prima sedintaa acestuia a avut loc in 9 martie 2017.

Grupul de lucru este format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Ministerului Mediului, ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, precum si reprezentanti ai Academiei de stiinte Agricole si Silvice, ai Academiei Române, ai Institutului de Economie Agrarasi ai universitatilor/institutelor de cercetare din domeniu.

In data de 2 februarie a.c. Comisia Europeanaa lansat o consultare publicaavând ca tema”Modernizarea si simplificarea Politicii Agricole Comune”, consultare care va ramâne deschisapânala data de 2 mai 2017. in vederea realizarii acestei consultari, Comisia Europeanaa pus la dispozitie un chestionar si o analizade impact, documente care pot fi accesate in link-ul de mai jos, in limba româna:

https://ec.europa.eu/agriculture/consultations/cap-modernising/2017_ro

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale incurajeazatoate formele asociative din sectorul agricol sase implice si sacontribuie alaturi de reprezentantii grupului tehnic de lucru la conturarea unei conceptii unitare a sectoarelor prioritare pentru România in Politica AgricolaComuna(PAC) dupa2020.

Sursa: madr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.