MADR: Reuniunea Comitetului de monitorizare pentru PNDR 2014-2020

83f568eba26f72d953890f7053aa6edf_XL.jpg

Vineri, 29 septembrie 2017, a avut loc, in prezenta reprezentantilor Comisiei Europene – Directia generala pentru agricultura, a VI-a intalnire a Comitetului de monitorizare pentru PNDR 2014-2020, organizata de Autoritatea de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala.

In cadrul intalnirii, prezidata de secretarul de stat Alexandru Potor, au fost dezbatute o serie de subiecte de interes pentru agricultura romaneasca, constand in modificarile propuse asupra PNDR 2014-2020, care vor veni in sprijinul fermierilor din Romania pentru a asigura un nivel adecvat de compensantii financiare, in special pentru crescatorii de porci si pasari care aplica masuri de bunastare sau pentru a-i sprijini in sustinerea si incurajarea incheierii asigurarilor agricole, ca metoda de prevenire a riscurilor.

Astfel, au fost prezentate si discutate cu partenerii sociali o serie intreaga de modificari, reglaje aplicabile masurilor PNDR care vin in sprijinul beneficiarilor si care vor contribui la cresterea absorbtiei programului.

A fost propusa cea mai importanta modificare a PNDR din 2015 pana in prezent, modificare strategica ce vizeaza reactivarea Masurii 14 – Bunastarea animalelor si introducerea submasurii 17.1 – Contributii la primele de asigurare, care au presupus realocari importante. Toate aspectele mentionate au fost discutate cu membrii Comitetului de Monitorizare si validate in unanimitate de catre acestia.

De asemenea, s-a propus introducerea unor pachete noi in cadrul masurii 10 – Agromediu si clima, care vizeaza masuri de biodiversitate axate pe protectia unor specii de pasari dar si o modificare a masurii 11 – Agricultura ecologica, modificari solicitate de partenerii sociali.

In cadrul intalnirii a fost prezentat stadiul implementarii PNDR 2014-2020 de catre Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale si de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

“Consultarile cu membrii Comitetului de Monitorizare vor continua pe temele supuse dezbaterii si aprobarii in aceasta sedinta. Exista inca pasi de facut pentru definitivarea compensatiilor pentru fermierii care aplica masuri suplimentare de bunastare precum si pentru calculatiile referitoare la pachetele de agricultura ecologica, agromediu si masurile aferente sectorului silvic. Consider ca dezbaterile din Comitetul de Monitorizare au aratat angajamentul ferm al reprezentantilor fermierilor, producatorilor si procesatorilor, al reprezentantilor autoritatilor publice si al grupurilor de actiune locala de a conduce implementarea Programului National de Dezvoltare Rurala catre o gestionare eficienta a fondurilor orientate catre rezultate. Totodata, apreciez implicarea membrilor Comitetului de Monitorizare si toate contributiile lor valoroase aduse in cadrul procesului de consultare, atat in grupurile de lucru cat si in cadrul acestui Comitet de Monitorizare”, a declarat secretarul de stat Alexandru Potor.

Discutiile purtate au fost constructive, aducand plus valoare pentru reprezentantii autoritatilor, finalizandu-se cu o serie de concluzii pozitive si punerea de acord asupra tuturor modificarilor propuse de catre toti partenerii sociali.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top