MADR: Romania are nevoie de un singur fond mutual in agricultura

agriculturaRomania are nevoie de un singur fond mutual in agricultura, pentru ca ar avea mai multa forta financiara, a declarat, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

“Din pacate proiectul initial (privind fondul mutual n.r.) a esuat. Multi dintre producatori credeau sa seceta vine o data la cativa ani. Nu a fost asa si Romania a avut anul trecut un an foarte problematic din punct de vedere al secetei. Conceptul ramane acelasi: ar trebui sa fie un singur fond mutual pentru a avea forta financiara. Mai este un semn de intrebare privind cotizatia. Noi discutam, la vremea aceea, sa facem obligativitatea aderarii la un fond mutual a celor care au peste 10 hectare“, a spus Irimescu.

El a precizat ca fara o cotizatie obligatorie nu va putea functiona niciun fond mutual in Romania.

“Se poate gandi un sistem in care contributiile sa fie in functie de contributie si de sector. E multa flexibilitate. Exista si posibilitatea sa se faca o suma dupa sistemul francez. Nu stiu daca e cea mai buna varianta, in care se prevede o suma fixa. Atunci cand ai 60.000 de hectare, inmultesti cu 5 euro pe hectar si ajungi la niste sute de mii de euro care la priva vedere ii cotizezi in fiecare an, dar ar fi ideea ca banii pe care i-ai pus in contul tau la fondul mutual in cazul in care nu a fost nicio despagubire – administrarea se plateste din bani publici – intr-o zi, daca te retragi, sa poti sa iti iei banii de acolo. Banii sa nu fie pierduti. Sunt multe variante pe care le putem avea in vedere”, a mai aratat ministrul Agriculturii.

In urmatorii sapte ani, Romania are la dispozitie aproape 400 de milioane de euro pentru infiintarea fondurilor mutuale si gestionarea riscurilor din agricultura, bani alocati prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.

Sursa: www.economica.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.