Mai sunt garantii de doar 380 milioane lei pentru “Prima Casa”

Casa-Bani1.jpg

Chiar si suplimentate, garantiile acordate de stat mai ajung pentru doar 3.100 de credite “Prima Casa” si, deocamdata nu se stie daca si cum va continua  programul de garantare a creditelor ipotecare pentru populatie. Ministrul Finantelor spune ca se consulta cu bancherii pe marginea tuturor programelor care implica garantii din partea statului.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia care acorda garantiile pentru creditele acordate prin programul “Prima Casa”, mai avea disponibile, la data de 14 iunie, garantii in valoare de 380 de milioane de lei pentru aceste imprumuturi, potrivit datelor remise de institutie.

La o valoare medie a garantiei de 27.000 de euro, inregistrata pana acum, reiese ca banii ar mai ajunge pentru circa 3.100 de credite. Insuficient fata de cerere, in ciuda suplimentarii recente a plafonului de garantii, dat fiind ca majoritatea bancilor au anuntat deja ca nu mai primesc dosare noi “Prima Casa” si ca folosesc banii alocati pentru dosarele care au fost deja deschise.

In aceste conditii, nu este clar cum va continua programul “Prima Casa” dupa ce se vor termina si cele 380 de milioane de lei. Se vor mai aloca garantii, programiul va fi oprit, sau va fi doar modificat?

Ministerul Finantelor analizeaza toate programele guvernamentale care presupun acordarea de garantii pentru credite. Acesta este raspunsul ministrului de resort, Anca Dragu.

“Ministerul Finantelor Publice este deschis dialogului si continua consultarile cu institutiile bancare pentru a intelege mai bine evolutiile din piata si pentru a-si face propria analiza ce va sta la baza unei strategii deja anuntate. De altfel, aceste consultari nu au vizat/vizeaza doar Prima Casa, ci si alte programe de garantii care au ca tinta o crestere economica sustenabila si un sprijin real acordat in principal intreprinderilor mici si mijlocii ce activeaza in mai multe domenii. Daca e sa ne referim strict la programul Prima Casa, prin HG.nr.366/18.05.2016, MFP tocmai a suplimentat plafonul total de garantare pe anul 2016 cu 500 milioane de lei. Masura a raspuns solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si a tinut cont de dinamica semnificativ crescuta a volumelor garantate in cadrul programului” a declarat Anca Dragu.

Declaratia ministrului survine dupa ce la o intalnre cu bancherii si cu reprezentantii FNGCIMM, oficialii Ministerului de Finante au spus ca programul Prima Casa asa cum arata el in momentul actual si-a cam atins scopul. “Statisticile din ultimele trei luni arata o majorare de 10% a preturilor pentru apartamentele care costa intre 40.000 si 50.000 de euro si care implicit se incadreaza in programul Prima Casa. Poate ca nu trebuie sa incurajam tranzactiile cu imobile vechi“, au spus cei de la Finante.

Guvernul nu va mai acorda garantii pentru Prima Casa, ci doar realocari, in iulie. Legea “Prima Casa” ar putea fi schimbata. De asemenea,  oficialii FNGCIMM au declarat ca se studiaza posibilitatea modificarii legii, in sensul cresterii avansului.

“Incercam sa directionam cererea foarte mare catre acele persoane care au nevoie de ajutor si se va concentra pe avans discutia, pentru ca este discutabil daca cu un avans de 5% este bine si normal sa ai acces la un credit pe termen de 30 de ani, in conditiile in care in alte tari produse similare au avansuri de peste 20%. Discutiile sunt in derulare, se realizeaza o analiza, inca nu s-a stabilit o concluzie“, a declarat Simona Muresan, director in cadrul Fondului de Garantare.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.