Noul sistem de achizitii publice, SICAP, va fi supus testarii in perioada 27 – 31 iulie 2016

index.jpg

Noul sistem de achizitii publice, SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare a achizitiilor publice), care va inlocui SEAP-ul, va fi supus testarii de catre Agentia pentru Agenda Digitala in perioada 27 – 31 iulie, a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), Bogdan Puscas.

„Astazi, cei care lanseaza documentatii noi, folosesc in continuare sistemul SEAP, cu mici adaptari in asa fel incat acesta sa aiba functionalitatile necesare si sa va ajute in lansarea procedurilor, insa asumarea Agentiei pentru Agenda Digitala este ca, incepand cu data de 31 iulie — 1 august, vom putea vedea, intr-o faza de testare nationala si testare la liber pentru toti utilizatorii, noul sistem de achizitii publice, celebrul SICAP. Deja o parte din proceduri sunt in interiorul ANAP spre testare, mai exact modul de validare a documentatiilor de atribuire si, undeva intre 27 si 31 iulie, Agentia pentru Agenda Digitala va oferi publicului larg spre testare aceasta aplicatie. Cat va dura testarea si care vor fi etapele ulterioare, la ora actuala nu putem spune foarte clar, dar prin contract ei ar trebui sa reuseasca aceasta operationalizare foarte rapid”, a explicat Puscas in cadrul unei conferinte dedicata prezentarii noii legislatii in domeniul achizitiilor publice.

In acest context, presedintele ANAP a explicat ca o prioritate a noului pachet legislativ este reprezentata de transparentizarea procedurilor. „In normele de aplicare, cel putin pentru pentru achizitiile clasice si cele sectoriale, sunt proceduri obligatorii a fi derulate in mediul online. Iata deci ca, desi noi aveam un termen maximal 2018 in care sa transpunem sistemul achizitiilor publice intr-unul eminamente online, am ales, cel putin pentru procedurile cu impact semnificativ asupra bugetului, sa facem pasul mult mai repede”, a mai spus Puscas.

Presedintele ANAP a subliniat importanta noilor reglementari prin faptul ca achizitiile publice anuale insumeaza 15 miliarde de euro si reprezinta peste 10% din PIB-ul Romaniei.

El a admis faptul ca noua legislatie, care transpune directivele europene in domeniul achizitiilor publice, a fost adoptata cu intarziere, insa, potrivit acestuia, intarzierea Romaniei este una dintre cele mai mici inregistrata la nivelul Uniunii Europene. „Mai mult de 20 de state europene nu au finalizat inca procedurile de transpunere„, a adaugat Puscas.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top