Marius Faur: Avem plati efective de 373 de milioane euro catre 747.000 de fermieri; intre 12 si 14 mai incepem plata pe inverzire

bani_numarat.jpg

Pachetul financiar platit deja pe schemele pe suprafata aferente anului 2015 se ridica la 373 de milioane de euro, iar in prezent pregatim plata pe inverzire, de 530 de milioane de euro la nivel national, data fezabila din punct de vedere tehnic fiind intre 12 si 14 mai 2016, a declarat Florin Marius Faur, noul director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

“Pana la aceasta data avem facute plati efective la un numar de 747.000 de fermieri, iar pachetul total platit este de 373 de milioane de euro. Saptamana viitoare este o perioada extrem de importanta pentru noi, deoarece suntem deja in curs de pregatire a pachetului de inverzire. Este un pachet financiar de 530 de milioane de euro la nivel national. Practic, la momentul acesta, data pe care o avem fezabila din punct de vedere tehnic este undeva intre 12 si 14 mai 2016. Procesul de autorizare si de plata va merge insa extrem de rapid, pentru ca tot ce este platit deja, doar se va intoarce tehnic in sistemul informatic, vor fi recalculate si reautorizate la plata si nu vor mai trece prin toate tipurile de verificari pe care le-au facut colegii mei la nivel de teritoriu. Este vorba de majoritatea fermierilor care au primi deja banii, la care se vor mai adauga ce vom mai autoriza in cursul saptamanii viitoare pe partea de plata de baza, de ANT, de tineri fermieri si plata distributiva. Cuantumul pe inverzire ajunge undeva la 60 de euro pe hectar”, a precizat Faur.

Seful APIA a mentionat ca, in paralel, se lucreaza si la demararea platilor pentru zonele defavorizate, unde exista in jur de 400.000 de beneficiari.

“Intentionam deja sa demaram si platile pentru zonele defavorizate, aici sunt undeva la 400.000 de beneficiari. Din punct de vedere institutional si strategic vom incerca sa abordam in paralel si in acelasi timp atat plata pentru inverzire, cat si plata pentru zone defavorizate. Ca sa nu avem un dublu efort pe acelasi fermier, vrem sa le punem la pachet, sa facem calculul de autorizare pentru ambele scheme”, a subliniat Faur.

In ceea ce priveste platile din sectorul zootehnic, directorul general al agentiei a spus ca 25 mai, data anuntata de catre ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru inceperea platilor, ramane in continuare fezabila.

“Pe zootehnie sunt trei module mari, la randul lor au sub-module mai mici. Primul modul este cel de captare date, al doilea de control administrativ si al treilea de calcul si autorizare. Primul modul de captare date urmeaza sa intre in scurt timp in lucru, el este si cel consistent din punct de vedere al volumului de activitate in raport cu functionarii nostri, dupa care e in procedura finala de contractare, la nivelul de una — doua zile, atat modul de control administrativ, cat si cel de autorizare si calcul. Practic, sunt facute solutiile tehnice, sunt deja agreate si in curs de implementare la nivelul celor care ofera serviciile IT. Ar fi doar o chestiune de formalizare finala si de integrarea lor in sistemul nostru de productie. Data de 25 mai este, in continuare, fezabila pentru inceperea platilor pe zootehnie (…), dar in egala masura cu pastrarea elementelor de siguranta si corectitudinea platilor pentru ca vorba noastra este sa ne grabim, dar nu cu orice pret”, a afirmat directorul general al APIA.

Intrebat daca este optimist in ceea ce priveste finalizarea integrala a platilor pana la 30 iunie, termen limita prevazut in regulamentele europene, Faur a precizat ca asa cum se prezinta lucrurile in momentul de fata termenul de 30 iunie este un obiectiv care poate fi atins, iar cuvantul de ordine este “realist, nu optimist”.

“La mine cuvantul de ordine este realist, nu optimist. Este un cuvant de baza, pentru ca dincolo de ce avem pe rol, respectiv sa facem aceste plati, sa fie cat mai rapid deblocate pentru cei care nu si-au primit banii, este si acest deziderat de a avea o absorbtie corespunzatoare din pachetele financiare pe care le avem la dispozitie, pentru ca avem un pachet financiar de 1,6 miliarde euro. Este extrem de mare si trebuie sa avem absorbtie, dar repet: nu cu orice pret. Realist fiind, asa cum se prezinta lucrurile la acest moment, este fezabil termenul de 30 iunie. Mai am nevoie de cateva zile la dispozitie saptamana viitoare ca sa finalizez analiza manageriala pe APIA central, dar subliniez ca plecand de la premisa ca pachetele financiare pe care le vom plati in urmatoarele saptamani vor fi foarte mari, numai la inverzire sunt 530 de milioane euro, la care se adauga ce am platit in avans si ce avem pe rol, deja depasim 1,2 miliarde de euro, eu zic ca ne ducem destul de accelerat. Totodata, avand in vedere ca lucram extrem de inchegat cu Ministerul Agriculturii si cu domnul ministru, si pe principiul acesta ca lucram in echipa — pentru ca toti ne dorim sa ne facem treaba bine si la timp — eu cred ca, fara sa fiu prea populist sau prea optimist, sunt tangibile aceste obiective”, a adaugat Florin Faur.

Seful APIA a mai spus ca intentioneaza sa organizeze saptamana viitoare o intalnire cu reprezentantii fermierilor pentru a elimina incertitudinea referitoare la termenele de plata, dar si pentru a raspunde punctual la problemele ridicate de acestia.

“Imi propun saptamana viitoare sa am o intalnire cu reprezentantii legali ai fermierilor, vreau ca eu sa vin in intampinarea dansilor, si am se le fac o invitatie, bineinteles dupa ce ma consult si cu Ministerul Agriculturii, probabil miercuri sau joi. Stiu ca fiecare isi doreste sa afle ceea ce se intampla, este absolut normal, dar in prealabil as vrea sa primesc si intrebari pe e-mail ca sa putem discuta punctual pentru ca nu as vrea sa avem discutii de tip ‘bla-bla’. De aceea, am luat in calcul relationarea cu reprezentantii legali ai fermierilor, pentru ca este un drept al oamenilor sa stie ce se va intampla de o maniera cat mai certa. De fapt, aceasta este problema la ora actuala: este o anumita incertitudine, nu ca nu se vor plati fondurile, pentru ca este clar ca se vor plati, ci cand se vor plati”, a precizat directorul general al APIA.

Agentia a efectuat, in noiembrie 2015, o plata in avans pe schema pe suprafata, autorizand suma de 255,4 milioane euro pentru un numar de 602.159 fermieri. Diferenta de plata de 1,34 miliarde de euro aferenta platilor directe pe suprafata, pana la plafonul financiar alocat Romaniei in Campania 2015 care este in valoare de 1,59 miliarde de euro, se va efectua in conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, pana la data de 30 iunie 2016.

Florin Marius Faur a fost numit, saptamana trecuta, prin ordin al ministrului Agriculturii, director general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), in locul lui Ioan Merca, pentru a accelera plata subventiilor europene si nationale. Acesta a condus APIA Timis din 2006, insa a mai detinut si sefia APIA, intre anii 2010 si 2012, avand experienta in gestionarea fondurilor europene.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.