Măsura 3: „Se introduce tot fluxul previzionat” – ce înseamnă, totuși, afirmația ministerului în calculul RIR

6-imm-generica1.jpg

Ministerul Economiei a comunicat, marți, pe pagina sa de Facebook, că firmele care aplică la Măsura 3 – granturi de investiții de câte 50.000-200.000 de euro trebuie să introducă „tot fluxul previzionat”. Instituția nu a dat și alte explicații, unii dintre utilizatori rămânând să facă speculații.

„Măsura 3 – Se introduce tot fluxul previzionat” – atât a scris pe Facebook Ministerul Economiei, în mesajul de marți referitor la fondurile de investiții.

Unii dintre utilizatori au înțeles că „tot fluxul” se referă la tot fluxul de numerar al firmei beneficiare, nu doar pentru investiție, atunci când se calculează rata internă de rentabilitate (RIR). Și la redacție, am primit mesaje de la cititori cum că la Ministerul Economiei le spune că se ia întregul flux de numerar, iar în webinarul StartupCafe de săptămâna trecută se spunea că se ia în calcul doar fluxul de numerar previzionat pentru investiție.

Să le luăm pe rând:

La datele care se introduc în formularul de înscriere, pentru calculul RIR se iau în considerare fluxurile de numerar previzionate pentru investiția eligibilă, pe toți cei 3 ani de durabilitate: N+1, N+2 și N+3. La asta se referă sintagma „tot fluxul previzionat” din postarea de marți de pe Facebook, a Ministerului Economiei.

Așadar, „tot fluxul previzionat” NU se referă la faptul că s-ar introduce fluxul de numerar previzionat pentru toată firma aplicantă, pentru toate afacerile sale, ci numai fluxul de numerar previzionat pentru investiția eligibilă.

O a doua precizare utilă se referă la condițiile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească aplicanții. Așadar, ne îndepărtăm acum de calcularea RIR din grila de punctaj și mergem către condițiile de eligibilitate de la punctul 3.2 alin (5) lit (d) din procedura de implementare a Măsurii 3: realizează minimum 50% din valoarea veniturilor planificate în cadrul formularului de înscriere-plan de investiții (anexa 1) în primii 2 ani de durabilitate, iar diferența până la sfârșitul perioadei de durabilitate, respectiv anul al treilea.

La această condiție, se ia în considerare cifra de afaceri (veniturile) pentru întreaga firmă, cu toate afacerile sale pentru anii respectivi. De altfel, când monitorizează proiectul, statul ia direct din baza de date ANAF cifra de afaceri pe care firma va fi raportat-o pentru anii respectivi și astfel va compara cu previziunile din proiect… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top