Masuri pentru asigurarea accesului la finantare a producatorilor agricoli si a celor care au exploatatii in piscicultura

agricultura.jpg

Producatorii agricoli si cei din sectorul piscicol – persoane fizice sau juridice – vor fi sprijiniti sa obtina finantare pentru campania agricola de primavara, pentru achizitionarea de terenuri agricole in vederea extinderii exploatatiilor, precum si pentru modernizarea si eficientizarea acestora, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern.

Masurile adoptate de Guvern au in vedere cresterea procentului de garantare pentru fermierii care solicita credite pentru achiziţionarea de terenuri agricole, extinderea categoriei de beneficiari si simplificarea procedurilor in domeniul garantarii, toate acestea avand scopul sa faciliteze accesul la credite si, implicit, sa asigure conditii pentru cresterea gradului de absorbtie al fondurilor europene alocate Romaniei pentru agricultura si piscicultura.

Actul normativ modifica si completeaza trei acte normative care legifereaza aspecte legate de finantarea domeniului agricol (OUG nr.43/2013 privind unele masuri pentru dezvoltarea si susţinerea fermelor de familie si facilitarea accesului la finanţare al fermierilor, Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului-cadru cu CE si FMI si OUG 49/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit si politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene, precum si a fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru perioada de programare 2014-2020 si pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul garantarii).

Prin actul normativ adoptat astazi creste procentul de garantare a creditelor acordate fermierilor pentru achiziţia de terenuri agricole de la 50% la 80%, se propun masuri de reducere a comisionului de garantare de la 3,8% la 2% si se extinde categoria potentialilor beneficiari atat in sectorul agricol, cat si in acvacultura.

Aceste garantii se acorda pentru urmatoarele tipuri de credite si procent maxim de garantare:

  • Credite acordate de catre instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri cu destinatie agricola (pana la maximum 80% din valoarea creditului); in acest caz, diferenta de 20% va fi acoperita din alte surse (respectiv terenul achizitionat si/sau alte bunuri aflate in proprietatea acestora sau a tertilor garanti). Modificarea adusa astazi de Guvern, inclusiv cresterea procentului de garantare de la 50% la 80 %, are in vedere faptul ca in prezent institutiile finantatoare iau in garantie terenuri cu destinatie agricola la aprox. 40% din valoarea acestuia, diferenta neputand fi acoperita de beneficiari.
  • Credite acordate de instituţiile finanţatoare fermierilor pentru finanţarea productiei agricole, finantarea productiei piscicole si a investiţiilor in domeniul agricol si cel al acvaculturii, altele decat cele finantate din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si Programul Operational de Pescuit si Afaceri Maritime 2014-2020 pana la maximum 80% din valoarea acestora;
  • Credite acordate de institutiile finantatoare beneficiarilor PNDR 2014 – 2020, respectiv POPAM 2014-2020, pentru finantarea proiectelor de investitii sprijinite prin aceste programe pana la maximum 80 % din valoarea acestora;

Potrivit reglementarilor in vigoare, (Ordonanţa de Urgenţa a Guvernului nr. 43 /2013) se acorda garantii de pana la 50% din valoarea creditelor contractate de fermieri pentru extinderea suprafetelor exploatate – garantii pentru achizitia de terenuri agricole – si de 80% in cazul creditelor pentru stimularea productiei agricole, zootehnice si de investiţii in aceste domenii. Garantiile din prevederile prezentului act normativ se acorda pentru toate tipurile de credite cu o valoare de pana la 3.000.000 euro, respectiv 2.400.000 euro valoarea garantiei.

Actul normativ adoptat astazi include reglementari privind sursa de finantare, statutul sumelor din care se constituie plafonul de garantare, conditiile de accesare a garantiilor, regimul sumelor acordate, a dobanzilor incasate si a comisioanelor de garantare. De asemenea, sunt prevazute masuri pentru recuperarea valorii garantiei executata de institutia finantatoare in situatia in care beneficiarii nu-si respecta obligatiile contractuale, prin inlocuirea biletului la ordin (pe care il emitea imprumutatul in favoarea Fondurilor de garantare ca masura asiguratorie, in conformitate cu prevederile actului normativ) cu contractul de fidejusiune, instrument acceptat si utilizat in prezent de institutiile finantatoare, care securizeaza fondurile naţionale pe seama carora se acorda aceste garanţii.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.