MDRAP: Absorbtia de fonduri europene prin POR a depasit 40%

Liviu_Dragnea_MDRAP.jpg

Liviu_Dragnea_MDRAPMinisterul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a depasit pragul de 40% la gradul de absorbtie a fondurilor europene alocate Romaniei in perioada 2007-2013 prin Programul Operational Regional (POR).

In urma ultimei plati, din luna septembrie, realizata de Comisia Europeana catre Romania, fondurile europene absorbite prin POR se ridica la 1,49 miliarde de euro. Suma reprezinta 40,05% din totalul de circa 3,72 miliarde euro, alocate din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) pentru acest program, in perioada 2007-2013.

Gradul de absorbtie a fondurilor europene prin POR inregistreaza, astfel, o crestere cu peste 15 puncte procentuale fata de 1 ianuarie 2013. Cresterea a fost generata de implementarea, in acest an, a masurilor privind accelerarea procesarii cererilor de rambursare, aplicarea sistemului de cereri de plata pentru beneficiari si asigurarea disponibilitatilor de plata prin imprumuturi de la Trezorerie. POR se mentine, astfel, pe primul loc la capitolul absorbtie de fonduri europene in randul programelor operationale derulate in Romania.

“Evolutia semnificativa a absorbtiei prin POR ne confirma ca masurile adoptate in acest an sunt eficiente. Am reusit sa simplificam procedurile si sa reducem timpii de procesare a dosarelor si de plata. Avem toata increderea ca, pastrand acelasi ritm sustinut, vom atinge tinta de 50%, pe care ne-am propus-o pentru finalul anului 2013.”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea, la seminarul “Impactul procesului de regionalizare-descentralizare asupra absorbtiei fondurilor europene” organizat de MDRAP vineri, 27 septembrie, la Palatul Parlamentului.

In ceea ce priveste Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative (PODCA), gestionat in prezent tot de MDRA, acesta se situeaza pe al doilea loc in cadrul programelor operationale derulate in Romania. Gradul de absorbtie pentru PODCA se ridica la 30,62%, fata 12,1%, cat inregistra in luna mai 2012.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.