Mediul privat din Regiunea Centru beneficiaza de importante resurse financiare coordonate de ADR Centru

4-1.jpg

Cererile de finantare pentru obtinerea de fonduri nerambursabile dedicate dezvoltarii microintreprinderilor si IMM-urilor se afla intr-un proces accelerat de contractare la nivelul Regiunii Centru. Prin programul REGIO 2014-2020, sunt alocate resurse financiare nerambursabile pentru sprijinirea antreprenoriatului, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, dar si prin finantarea crearii si extinderii capacitatilor avansate de productie si dezvoltare a serviciilor oferite de IMM. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru deruleaza acest proces de evaluare, selectie si contractare a proiectelor depuse pe Axa Prioritara 2 a Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul regiunii, respectiv in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Pana in acest moment au fost semnate 149 de contracte pe prioritatile de investitii dedicate microintreprinderilor (PI.2.1) si IMM-urilor (PI 2.2) din Regiunea Centru, ce au o valoare totala de peste 42 milioane euro.

Bugetul de fonduri nerambursabile al Regiunii Centru pe Prioritatea de investitii 2.1 a Programului Operational Regional 2014-2020, alocat pentru dezvoltarea microintreprinderilor din domeniul productiei sau prestarilor de servicii, este de 33,45 milioane euro, o firma putand solicita printr-un proiect o finantare nerambursabila de maxim 200.000 euro. in Regiunea Centru, un numar de 497 microintreprinderi au depus cereri de finantare in valoare totala de peste 113 milioane euro, prin care au solicitat fonduri nerambursabile de peste 74 milioane euro, mai mult decat dublul sumei alocate.

Pe de alta parte, pentru finantarea investitiilor in IMM performante, prin Prioritatea 2.2 a Programului Operational Regional 2014-2020, au fost alocate 24,7 milioane euro, fiecare IMM putand solicita finantare de maxim 1.000.000 euro per proiect. Pana la termenul limita de depunere a proiectelor pe aceasta prioritate, un numar de 225 de firme au depus proiecte cu o valoare totala de peste 257 milioane euro. Prin proiectele depuse s-au solicitat fonduri nerambursabile de aproape 144 milioane euro, de cinci ori mai mult decat suma disponibila, fapt ce demonstreaza ca nevoia de finantare pentru aceste firme este mult mai mare.

Proiectele finantate acum prin Regio 2014-2020 completeaza proiectele finantate prin programul REGIO in perioada 2007-2013, cand alte 248 de microintreprinderi si 13 structuri noi de afaceri au fost finantate cu fonduri nerambursabile in valoare de circa 50 milioane euro, care au sustinut crearea a peste 3.000 noi locuri de munca. Investitiile REGIO sunt sustinute de ADR Centru pentru cresterea competitivitatii regionale si pentru imbunatatirea gradului de atractivitate a Regiunii pentru investitori.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.