Ministerul Agriculturii a demarat actiuni de verificare a obligatiilor legale pe care le au comerciantii

masura-421-pndr.jpg

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, a demarat ample actiuni de verificare a obligatiilor legale pe care le au comerciantii, utilizatorii si prestatorii de servicii cu produse de protectie a plantelor in conformitate cu legislatia in vigoare.

Controalele sunt extinse la nivelul tarii, atat in unitati fitofarmaceutice, cat si in piete, targuri, oboare si chiar la utilizatorii sau prestatorii de servicii cu produse de protectie a plantelor. Acestea au un rol preventiv si ne dorim ca disfunctionalitatile constatate de-a lungul timpului sa nu se mai regaseasca, astfel incat verificarile inspectorilor fitosanitari sa aiba un rol preventiv si de indreptare si doar, mai apoi de sanctionare.

Agentii economici sau persoanele fizice care desfasoara sau doresc sa desfasoare activitati cu produse de protectie a plantelor, trebuie sa respecte prevederile Ordonantei nr. 4 din ianuarie 1995 privind fabricarea, comercializarea si utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, daunatorilor si buruienilor in agricultura si silvicultura, aprobata prin Legea nr.85 /1995, a Ordonantei Guvernului nr. 41/2007 pentru comercializarea produselor de protectia plantelor, precum si pentru modificarea si abrogarea unor acte normative din domeniul fitosanitar aprobata prin Legea nr.28/2009.

Inspectorii fitosanitari din cadrul Directiei Fitosanitare Bucuresti au depistat in urma controalelor efectuate neconformitati privind depozitarea produselor de protectie a plantelor si efectuarea de tratamente fitosanitare in conditii improprii, ceea ce adus la anularea Autorizatiei pentru utilizarea produselor de protectia plantelor precum si, anularea Autorizatiei pentru prestari servicii, conform art.33 din OG nr. 4/1995 modificat prin art. 7 din OG nr 41/2007.

De asemenea, au fost depistati operatori economici care comercializau produse de protectie a plantelor fara a detine certificat de inregistrare sau comercializau produse expirate, utilizatori care nu au returnat ambalajele si produse etichetate necorespunzator. Pentru 12 neconformitati s-au aplicat sanctiuni in valoare de 21.600 lei, conform prevederilor OG nr. 4/1995 si OG nr. 41/2007.

In baza protocolului incheiat intre Autoritatea Nationala Fitosanitara si Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Politiei Romane, sunt constituie echipe de control pentru depistarea comercializarii de produse de protectie a plantelor contrafacute si/sau depozitate in locatii neautorizate.

Sursa: madr.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top