Sprijin exceptional acordat Romaniei de Comisia Europeana pentru fermele de vaci

vaci.jpg

Asa cum a anuntat recent in cadrul unui eveniment ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu a hotarat sa prelungeasca termenului de depunere a cererilor pentru ajutorul exceptional acordat de Uniunea Europeana pentru sectorul laptelui. Suma totala pe care Romania a primit-o pentru a sustine atat acest sector, cat si cel al cresterii porcilor, se ridica la 11.145.958 euro, iar data limita de depunere a cererilor a fost 8 aprilie.

Numai 80,44% din suma a fost solicitata la plata

Potrivit Hotararii de Guvern nr.160/2016 ajutorul financiar acordat pentru sectorul laptelui si produselor lactate este echivalentul in lei al sumei de 8.773.154 euro, iar pentru sectorul de crestere a porcinelor echivalentul in lei al sumei de 2.372.804 euro.

La data de 8 aprilie s-a incheiat perioada de depunere a cererilor pentru acordarea ajutorului financiar pentru sectorul laptelui si numai nu numar de 16.837 de fermieri au solicitat sprijinul. Din valoarea totala acordata pe cele doua sectoare cererile acopera 7.057.952 euro, ceea ce reprezinta un procent de 80,44% din suma totala de distribuit. Acest numar relativ mic de cereri depuse a fost generat, pe de o parte de perioada scurta de depunere, iar pe de alta parte din cauza faptului ca o serie de prim-cumparatori au incheiat cu producatorii oferta de a contracta si nu un contract de livrare.

O noua perioada de depunere a cererilor pentru producatorii de lapte

Prin proiectul de modificare a HG nr.160/2016 conducerea ministerului agriculturii isi propune o serie de modificari ale actului normativ care sa aiba ca scop epuizarea intregii sume alocate. Astfel se impune stabilirea unei noi perioade de depunere de cereri de catre producatorii de lapte, intre 16.05. – 27.05.2016, in vederea distribuirii intregii sume catre beneficiarii eligibili.

Potrivit legislatiei nationale si europene specifice sectorului laptelui si produselor lactate, orice livrare de lapte crud a unui producator catre un prim-cumparator de lapte crud trebuie sa faca obiectul unui contract scris intre parti sau prim-cumparatorii trebuie sa faca o oferta scrisa de a contracta. Astfel, prin prezentul proiect se reglementeaza faptul ca pentru a beneficia de sprijin producatorii pot dovedi ca sunt in activitate si prin oferta scrisa de a contracta facuta de un prim-cumparator, valabila la data depunerii solicitarii, si a cel putin unui document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, aferent ofertei de a contracta.

De asemenea, actul normativ prevedere si modificarea datei pentru rata de schimb euro-lei, de la 17 octombrie la 30 septembrie 2015. ” Prin prezentul proiect s-a modificat data ratei de schimb euro – lei, de la 17 octombrie la 30 septembrie 2015, potrivit art.40 din Regulamentul delegat (UE) nr.907/2014 al Comisiei 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste agentiile de plati si alte organisme, gestiunea financiara, verificarea si inchiderea conturilor, garantiile si utilizarea monedei euro. Astfel, atunci cand un fapt generator este stabilit in temeiul legislatiei Uniunii, cursul de schimb aplicabil este ultimul curs stabilit de BCE inainte de prima zi a lunii in cursul careia se produce faptul generator”, se arata in proiectul de act normativ.

Va reamintim ca, pentru a solicita sprijinul european trebuiesc indeplinite o serie de criterii si conditii. Pentru sectorul lapte si produse lactate acestea sunt:

-Producatorii de lapte sa fie inscrisi in sistemul cotelor de lapte la A.P.I.A., prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producatori cu cote de livrari pentru anul de cota 2014-2015, respectiv detin cota de livrari la data de 31 martie 2015;
-Producatorii de lapte sunt in activitate, respectiv au incheiat un contract pe o perioada de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitarii, cu un prim – cumparator, si detin cel putin un document fiscal care sa ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
-Productia de lapte livrata pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte in anul de cota 2014-2015.
Suma cuvenita fiecarui producator se calculeaza de catre A.P.I.A. conform cantitatii de lapte livrata in anul de cota 2014-2015, astfel:
-240 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsa intre 5 tone inclusiv si 20 tone inclusiv;
-12 euro/tona pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone si pana la 200 tone inclusiv;
-2.900 euro/beneficiar pentru producatorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

Sursa: agrointel.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.