Ministrul Agriculturii: Romania nu accepta plafonarea platilor in viitoarea Politica Agricola Comuna

2-petre-daea-mfax.jpg

Romania nu accepta plafonarea platilor in viitoarea Politica Agricola Comuna, aceasta fiind pozitia mea in Consiliul de Ministri, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

“I-am spus-o, inainte de a o spune dumnealui, ca nu suntem de acord. in discutiile pe care le-am avut si nu am avut putine cu comisarul Hogan, pozitia mea in Consiliul de Ministri a fost aceasta: nu. Romania nu accepta plafonarea platilor si cu asta am incheiat”, a precizat ministrul Agriculturii, intrebat ce parere are fata de propunerea comisarului privind plafonarea subventiilor la 60.000 de euro pe ferma dupa 2020.

Comisia Europeana a solicitat o plafonare a subventiilor pe exploatatie la pragul de 60.000 de euro, iar comisarul pe Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, si-a exprimat deja sprijinul in favoarea unei astfel de masuri.

“Propunem un plafon de plati de 60.000 de euro pe ferma. Economiile generate de aceasta plafonare pot fi redistribuite fermierilor mai mici care reprezinta bataile inimii economiei rurale”, a scris Hogan intr-o postare pe Facebook.

Comisia Europeana pledeaza pentru o scadere cu 5% a bugetului dedicat PAC, din care o reducere de aproximativ 4% pentru capitolul consacrat ajutoarelor directe pentru agricultori. Anumite state membre si unii europarlamentari sunt sceptici cu privire la modul in care sunt prezentate aceste cifre si se tem ca nu cumva aceste cifre sa ascunda taieri cuprinse intre 10% si 20% in termeni reali.

Potrivit opiniilor exprimate pana acum de ministrii afacerilor europene din statele membre cu privire la acest subiect, Franta poate conta pe sprjinul Spaniei, Poloniei, Estoniei, Sloveniei, Greciei, Slovaciei, Romaniei, Ungariei si Croatiei, state care se opun si ele taierilor propuse de Comisia Europeana, in timp ce Italia, Irlanda si Malta si-au exprimat si ele profunda lor preocupare. La randul lor, Lituania si Finlanda au criticat scaderea fondurilor alocate pentru dezvoltarea rurala, al doilea pilon al Politicii Agricole Comune.

Doar cateva state membre, in frunte cu Olanda, sustin reducerea fondurilor alocate pentru Politica Agricola Comuna, in ideea modernizarii bugetului UE pe termen lung.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.