Ministrul Finantelor vrea ca Romania sa foloseasca in 2019 fonduri europene alocate pentru perioada 2021 – 2027

180904_ORLANDO_TEODOROVICI_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea-640x400.jpg

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, va propune Comisiei Europene ca statele membre – inclusiv Romania – sa poata face cheltuieli ”in linie cu prioritatile UE” in 2019, iar acestea sa fie decontate din fondurile europene alocate pentru exercitiul bugetar viitor, adica 2021-2027.

„Am o propunere de modificare pentru viitorul cadru multianual: sa se accepte ca de la 1 ianuarie 2019 toate statele membre UE sa poata face cheltuieli din banii publici sau sa ia imprumuturi de la institutii internationale si daca acestea sunt in linie cu prioritatile UE, la 1 ianuarie 2021 sa poata face decontul din fondurile europene. Daca se va intampla asta, evitam intarzierea (in cheltuirea fondurilor UE – n.red.). Nu trebuie sa asteptam data de incepere a noului cadru multianual. E o schimbare radicala”, a declarat vineri Teodorovici intr-o conferinta de presa la finalul sedintei de guvern.

Cu alte cuvinte, o tara ar putea angaja diferite tipuri de cheltuieli inca din 2019, asumand ca acestea sunt conforme cu liniile de finantare stabilite de Comisia Europeana, iar la inceputul viitorului buget multianual al UE, in 2021, sa ceara decontarea acestora din fondurile europene alocate. Problema va aparea daca Bruxelles-ul va considera ca unele dintre acele cheltuieli deja realizate de o anumita tara nu sunt eligibile pentru decontare din fondurile europene.

Mai multe detalii aici

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top