Ministrul Fondurilor Europene: Aplicatia pentru depunerea online a proiectelor europene va avea 8 module, pana in iunie

computer.jpg

aura-raducuAplicatia pentru depunerea online a proiectelor europene, MySMIS 2014, care va fi functionala din 19 martie, va avea 8 module, pana in iunie, a anuntat Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene, in cadrul audierii sale in Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputatilor.

“In perioada 8-18 martie potentialii beneficiari pot intra in aplicatie. Intre timp am facut o retea foarte moderna de Help Desk, asa cum este si la Comisia Europeana, un fel de Call Center prin care prin telefon sau email sa i se dea omului toate informatiile de care are nevoie si clarificarile. La nivel regional si in fiecare judet facem un One-Stop-Shop si avem o echipa de 2-4 oameni care stau si asista beneficiarii pentru ca in marile proiecte pe care le-am avut in perioada anterioara, beneficiarii nu au fost sprijiniti si informatiile pe care le-au primit uneori au fost distorsionate si nu din rea-vointa. Vrem sa evitam aceste nereguli. Sistemul informatic va fi functional dupa 18 martie, dupa aceasta testare”, a spus Raducu.

Ea a precizat ca sistemul va avea doua module, dupa testare.

“Sistemul va avea 2 module dupa testare, dar va avea in total 8 module care se vor face treptat pana in iunie. Cele doua module de comunicare cu beneficiarii sunt gata, respectiv apel si cerere de finantare, dupa care urmeaza modulul de contractare, nereguli, de raportare la Comisie”, a aratat Raducu.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a anuntat faptul ca in perioada 8 — 18 martie 2016 va fi disponibil pentru a fi testat de catre public modulul “Depunerea cererii de finantare” al aplicatiei MySMIS 2014 versiunea 1.0.

Intarziere de o luna

In data de 4 februarie, ministrul de resort, Aura Raducu, spunea ca MySMIS va fi operationala incepand cu data de 19 februarie, cu o intarziere de aproximativ o luna.

“Initial am crezut ca anumite probleme tehnice le putem rezolva pana la 15 ianuarie. Si Windows 10 cand s-a pus, a durat cateva luni pana cand s-a lansat. Serviciul de Telecomunicatii Speciale ne ajuta, este o echipa care lucreaza intens si multe ore pe zi pentru a ne ajuta. Acesta este un sistem extrem de complex. O sa fie mai important decat orice sistem pe care il avem. Odata ce aplicantul isi depune CNP-ul si spune ca se numeste Ionescu, Popescu, imediat este legat la baza de date a Politiei si este verificat daca CNP-ul este al acelei persoane si are voie sa se inscrie. Este interconectat cu mai multe baze de date astfel incat sa eliminam din problemele si dificultatile pe care le-am avut in prima perioada cand veneau beneficiari pe mai multe proiecte si lucrau 30 de ore pe zi pe un proiect. Nu o sa se mai poata face asta si o sa stii cine lucreaza si cum. Nu avem ce face, am intarziat cu o luna”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Aura Raducu a precizat ca persoanele care vor aparea ca muncesc peste 12 ore pe zi vor fi date afara din sistem, aceasta fiind limita stabilita.

In 2014, a fost lansata aplicatia MySMIS2014, care urmeaza a fi utilizata de solicitantii si beneficiarii de fonduri europene in relatia lor cu autoritatile, pentru a depune proiecte mai rapid si mai simplu, utilizand mediul online, si pentru a-si implementa mai usor proiectele.

In data de 25 noiembrie 2015, Ministerul Fondurilor Europene — Directia Generala Programe Capital Uman a anuntat amanarea deschiderii sistemului informatic MySMIS2014 pentru cererile de propuneri de proiecte nr. 2 — Dezvoltare Locala Integrata (DLI 360°) in comunitatile marginalizate rome si nr. 3/2015 — Sprijin pregatitor pentru animarea comunitatii din cadrul oraselor cu populatie peste 20.000 de locuitori, Etapa I — Sprijin pregatitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locala (SDL) si pentru infiintare GAL nou/ adaptare GAL deja infiintat la cerintele DLRC pentru perioada de programare 2014-2020, aferente Programului Operational Capital Uman (POCU).

Decizia a venit ca urmare a identificarii unor elemente care necesita imbunatatiri si simplificare in operationalizarea sistemului informatic MySMIS2014, elemente sesizate in urma testarii finale a acestuia.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.