Ministrul Fondurilor Europene: Functionarii care gestioneaza fonduri europene vor fi instruiti periodic

aura-raducu.jpg

Functionarii publici din domeniul fondurilor europene vor fi instruiti periodic de echipe de experti, din care ar putea face parte si specialisti straini.

Ministrul de resort, Aura Raducu explica de ce s-ar impune instruirea functionarilor care gestioneaza fonduri europene: “Sper foarte mult ca ceea ce facem noi acum la nivelul ministerului sa fie un exercitiu pentru functionarii publici, astfel incat sa invatam un alt mod de a pregati documentele, mai simplificat si mai putin birocratic si un alt mod de a comunica si coopera cu beneficiarii (…). Este foarte important ca administratia romaneasca sa treaca printr-un proces de transformare, de adaptare la o administratie europeana, o administratie care sa foloseasca mai mult sistemele IT, mai putin hartia si sa identificam diverse locuri de blocaje, pe care sa le putem evita“.

Ministrul Fondurilor Europene precizeaza ca va exista o echipa de instruire a functionarilor publici: “O alta masura pe care as vrea sa o iau la nivelul ministerului este aceea de a avea o echipa de instruire, sa fie instruiti periodic functionarii publici, in diverse sectoare, atat sectoare economice, cat si de politica europeana si in domeniul legislatiei europene. Un functionar public pentru a lucra cu succes in acest domeniu al gestionarii fondurilor europene are nevoie de o experienta de cel putin doi ani in cunoasterea bine a legislatiei europene, cat si in management de proiect”.

Din cine va fi formata echipa de instruire? “Putem sa avem si expertiza externa, important e sa avem o procedura clara si un mecanism de instruire periodica a functionarilor publici, mai ales a noilor veniti, pentru ca avem o fluctuatie destul de mare. Ceea ce m-a surprins, desi eu am lucrat foarte mult cu administratia romaneasca in aceasta perioada, in ultimii 20 si ceva de ani, totusi lucrand direct intr-un minister, iti dai seama ce fluctuatie de personal mare. Ai nevoie de stabilitate si cei nou veniti trebuie sa treaca printr-un sistem de instruire si training”, afirma Aura Raducu.

Sursa: rfi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.