Ministrul Fondurilor Europene: PIB-ul Romaniei a crescut cu 10% in perioada 2009-2015 gratie fondurilor europene

bani-taxa-mediu.jpg

bani-investitiiProdusul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu peste 10 procente in perioada 2009-2015, datorita fondurilor europene investite in economie, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu.

“Produsul intern brut a crescut cu peste 10%. E cu 10% mai mare decat daca nu am fi utilizat fonduri europene. In ceea ce priveşte efectul asupra investitiilor, se vede o creştere de 25% a investitiilor datorate fondurilor europene. Fondurile europene reprezinta un procent destul de mare din totalul investitiilor, deci 20-25% din totalul investitiilor efectuate la nivel national. In ceea ce priveşte impactul asupra locurilor de munca au fost angajati cu 3,8% mai multi fata de cat ar fi fost daca nu se utilizau fonduri europene”, a spus Raducu.

Potrivit acesteia, consumul privat a crescut cu peste 19%, fata de situatia in care nu s-ar fi folosit fondurile.

“S-a vazut o creştere de salarii cu 25% prin utilizarea acestora. Din structura fondurilor, o suma destul de mare s-a alocat salariilor prin diverse proiecte, in special in domeniul capitalului uman sau capacitate administrativa. Este bine sa aducem salariile la nivelul european”, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit sursei citate, rata de absorbtie a fondurilor europene este calculata la 78,74%, pentru perioada de programare 2007-2013.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.