Romania a absorbit, in actuala perioada de programare, 3,2 miliarde de euro, a declarat marti, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, prezent la Tulcea pentru a analiza stadiul implementarii mecanismului financiar Investitii Teritorial Integrate-Delta Dunarii (ITI-DD).
„In exercitiul 2014-2020, vorbim de sume rambursate de Comisia Europeana de aproximativ 2,6 miliarde de euro pentru programul de agricultura Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si subventii, precum si de aproximativ 600 de milioane de euro in ceea ce priveste fondurile gestionate de Ministerul Dezvoltarii si Fondurilor Europene”, a afirmat ministrul delegat Marius Nica.
Potrivit acestuia, gradul de absorbtie nu este „multumitor”. „in comparatie cu alocarea pe care o avem, gradul de absorbtie nu este multumitor, din punctul meu de vedere. Principala cauza a fost anul 2016, cand proiectele au fost lansate cu intarziere sau cand nu a existat nicio lansare de ghiduri de finantare pentru ca beneficiarii sa poata sa depuna proiecte”, a mentionat Marius Nica.
Comparand gradul actual de absorbtie a fondurilor europene cu cel inregistrat in perioada de programare anterioara, ministrul delegat pentru Fondurile Europene a afirmat ca „daca privim ca avem posibilitatea sa folosim acesti bani europeni pana in 2023, suntem cam in aceeasi pozitie”.
Referindu-se la discutiile purtate cu reprezentantii Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) pentru ITI-DD si cei ai eventualilor beneficiari, Nica a mentionat ca acestea au avut in vedere stadiul fiecarui proiect depus pe acest mecanism financiar si urgentarea proiectelor.
„Sunt progrese semnificative, dar trebuie depus in continuare un efort consistent pentru a evita pierderea de fonduri europene in 2018, pe Programul Operational Regional (POR), unde avem o tinta de aproximativ 850 de milioane de euro, suma pe care trebuie sa o declaram la Comisia Europeana”, a afirmat ministrul delegat pentru Fondurile Europene.
Cele aproximativ 40 de proiecte depuse pe POR in cadrul ITI-DD si aflate in diferite stadii de evaluare reprezinta „un semnal bun, dar nu si suficient”, a mentionat Nica.
„Atat ei (beneficiarii, n.red.), cat si noi trebuie sa flexibilizam putin procesul si sa evaluam si contractam rapid proiectele depuse de beneficiari, iar beneficiarii trebuie sa grabeasca procesul de depunere a noilor proiecte. (…) Am discutat la nivelul ministerului posibilitatea ca oamenii care lucreaza in primarii sa primeasca sporul pentru gestionarea fondurilor europene pe care-l primesc si angajatii din Ministerul Dezvoltarii. La nivel guvernamental, vom gasi o solutie pentru ca vorbim de localitati mici care gestioneaza proiecte de zeci de milioane de euro si atunci trebuie sa existe o remuneratie a personalului din cadrul primariilor”, a mai spus Nica.
ITI-DD este singura investitie teritorial-integrata care se implementeaza in Romania in actuala perioada de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operationale unei zone delimitata geografic, cu un anumit specific, in vederea dezvoltarii.
Sursa: Agerpres