Ministrul Mediului: Circa 150 de persoane juridice au aplicat, pana in prezent, in Programul „Rabla Plus”

rabla.jpg

Aproximativ 150 de persoane juridice au depus, pana in prezent, dosare pentru achizitia de masini electrice prin intermediul Programului „Rabla Plus”, a anuntat, la conferinta de inaugurare a celei de-a XIV-a editii a Salonului Auto Bucuresti si Accesorii de la Romaero Baneasa, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer.

„Legatura dintre mediu si dezvoltarea tehnologica nu mai poate fi tratata individual. Romania trebuie sa faca pasi mult mai puternici in directia mobilitatii. Avem pe drumurile noastre un numar infim de masini electrice. Vorbim despre 600 de unitati, in prezent. Asta din cauza, o data, a lipsei infrastructurii de alimentare a masinilor electrice, iar pe de alta parte din cauza pretului inca ridicat al acestor autovehicule. De aceea, anul acesta Ministerul Mediului a vrut sa vina in intampinarea acestor probleme si a demarat doua programe — unul pentru finantarea proiectelor de infrastructura pentru statiile de incarcare a masinilor electrice, iar un altul pentru achizitia de masini electrice. A fost o idee de pionierat. Momentan, nu s-au inregistrat foarte multe dosare pe ‘Rabla Plus’ si vorbim despre aproximativ 150 de persoane juridice interesate”, a afirmat Pasca Palmer.

Ministrul Mediului a amintit, de asemenea, de alocarea financiara pentru Reteaua de Monitorizare a Calitatii Aerului, domeniu in care Romania se afla intr-o situatie de pre-infringement, in cazul a trei orase — Bucuresti, Iasi si Brasov.

„Aproape 70% din poluarea existenta in marile orase ale lumii este cauzata de traficul rutier. Masina este omniprezenta in viata noastra. Exista tari in Europa, in special municipalitati, care si-au trasat tinte clare de schimbare a parcului auto intr-unul verde. De exemplu, municipalitatea Amsterdam si-a propus ca, pana in 2025, sa transforme parcul auto intr-unul cu emisii zero. Aceeasi tinta, dar pana in anul 2050, si-a propus-o municipalitatea Oslo. De asemenea, Londra acorda deja facilitati celor care detin masini electrice, iar pentru anii urmatori se gandeste la interzicerea circulatiei in centrul orasului a tuturor masinilor conventionale. Cred ca si Romania trebuie sa faca pasi in aceasta directie, pentru a tine pasul cu tendintele”, a mentionat ministrul Mediului.

Ministerul Mediului a lansat, in acest an, doua programe ce promoveaza tehnologiile curate: ‘Rabla Plus’ si Programul „Infrastructura de alimentare verde”.

In ceea ce priveste Programul ‘Rabla Plus’, al carui buget total este de 75 de milioane de lei, romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete electronice: unul in valoare de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid, iar un altul de 20.000 de lei pentru masinile noi electrice 100%.

Pe de alta parte, primariile, agentii economici si institutiile publice din localitati cu mai mult de 50.000 de locuitori, precum si operatorii economici cu sedii sociale sau puncte de lucru cu acces direct la autostrazi, drumuri europene si drumuri nationale au putut aplica, pana pe 15 octombrie, pentru proiecte privind dezvoltarea retelei nationale de incarcare a masinilor ecologice. Programul „Infrastructura de alimentare verde”, o initiativa conceputa ca una multianuala, are ca tinta indicativa 6.000 de puncte de alimentare instalate in retea, pana in anul 2020.

Pentru anul 2016, suma alocata acestui program este in valoare de 70 de milioane de lei si vizeaza instalarea a circa 420 de statii de incarcare cu putere normala si alte 420 de statii de incarcare rapida.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top