Ministrul Rovana Plumb, la Forumul Regional al Apei: Fondurile europene sunt principala sursa de finantare pentru racordarea populatiei la apa

Rovana_Plumb.jpg

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb, a participat, astazi, la Forumul Regional al Apei Dunare — Europa de Est 2017 (Expo Apa). Evenimentul reuneste reprezentantii tuturor institutiilor relevante active in sectorul de apa din Romania.

In deschidere, doamna Plumb s-a adresat companiilor regionale care au proiecte in pregatire pentru finantare europeana si care detin in total peste 30.000 de angajati:

Fondurile europene reprezinta principala sursa de finantare pentru sectorul apei si apei uzate. Avem datoria sa asiguram cetatenilor o viata mai buna inclusiv prin accesul la apa, fiindca munca dumneavoastra este, pana la urma, un indicator al gradului nostru de civilizatie, a aratat ministrul pentru Fonduri Europene.

Domnia sa a facut o radiografie a modului in care este structurata finantarea pentru sectorul de apa in perioada de programare 2014 – 2020, astfel:

  • 43 proiecte noi de infrastructura de apa si apa uzata in pregatire la POIM;
  • 29 proiecte in curs de finalizare din perioada 2007-2013 (valoare 800 milioane euro).

Valoarea totala a portofoliului in sectorul de apa este de peste 6 miliarde euro.

Rovana Plumb a mai aratat ca Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM) continua principalele programe de finantare din acest sector – ISPA si POS Mediu, care au beneficiat de o alocare totala de peste 4 miliarde euro in perioada trecuta de programare (ISPA si POS Mediu) si care au dus la racordarea la serviciile de alimentare cu apa a peste 1,3 milioane cetateni.

In incheierea interventiei, ministrul a subliniat importanta politicii de coeziune, principala politica de investitii care sprijina Statele Membre şi i-a asigurat pe cei prezenti de continuarea eforturilor, la nivel guvernamental, pentru asigurarea serviciilor de apa si canalizare la standarde ridicate pentru cetateni.

Pe durata Forumului Regional al Apei Dunare — Europa de Est 2017, Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a organizat, in parteneriat cu Asociatia Romana a Apei (ARA), seminarul Oportunitati de finanţare a infrastructurii apei. Au participat reprezentanti ai Comisiei Europene si ai institutiilor financiare internationale care au cofinantat proiecte de investitii in domeniu, autoritati centrale si locale, operatori regionali de apa si canalizare, antreprenori.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.