Misiune imposibila: sa luam 8 mld. € de la UE pana la sfarsitul anului

Bani UE, proiecte, dezvoltarea, criza, FEADR, POS T, POSCCE

Alocatia financiara de la bugetul UE destinata Romaniei, in perioada 2007-2009, este de 5,64 miliarde de euro prin intermediul instrumentelor structurale si de circa 3,08 miliarde de euro prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Adica, in total, 8,72 miliarde de euro.

Ce suma am reusit sa absorbim si cate proiecte au primit unda verde? Conform Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), din 2007 si pana la data de 31 iulie a acestui an, gradul de absorbtie este de 5,45%. In total, s-au depus 9.737 de proiecte, din care au fost aprobate doar 2.382, peste 4.500 fiind respinse. Platile totale se ridica la circa 310 milioane de euro.

“Multe din proiecte au fost respinse din cauza documentatiei foarte stufoase si neclare, dar si a subiectivitatii celor care au facut evaluarea. Au existat proceduri potrivit carora nu calitatea proiectului a contat, ci faptul ca lipsea o pagina. Romania isi impune conditii birocratice mai stricte decat cere UE, din frica de a raspunde, in caz de neregula, in fata celor de la Bruxelles”, explica Dragos Paslaru, director la GEA Strategy&Consulting, numarul mare al proiectelor respinse. El este de parere ca autoritatile nu cauta proiecte utile, ci incearca sa evite neregulile si verifica numai masura in care companiile indeplinesc conditiile birocratice.

Programul Operational Sectorial Transport este singurul care a intregistrat grad de absorbtie zero. In cadrul acestuia s-au depus 36 de proiecte, dar au fost aprobate numai 14, iar platile facute sunt in valoare de numai 11.000 de euro, la o alocatie financiara de la UE de peste 1,3 miliarde de euro.

Cel mai mare grad de absorbtie, 15,5%, s-a intregistrat pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, destinat in special proiectelor pentru mediul privat. Astfel, in cadrul acestui program, s-au depus in total 3.825 de proiecte, din care au fost aprobate 930, valoarea totala a platilor depasind 113 milioane de euro.

Mai multe detalii: www.capital.ro.

Sursa: Capital.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.