Mita la firma de consultanta Anderssen Consulting Group din Iasi

mita1.jpg

mitaO angajata a firmei SC Anderssen Consulting Group din Iasi s-a transformat in colaboratoare a procurorilor si si-a bagat sefii in puscarie. Femeia a fost de acord sa isi inregistreze seful in timp ce acesta o invata cum sa mituiasca un primar, probele stranse de ea incriminandu-l pe afaceristul iesean, care a fost arestat, alaturi de un alt coleg, dar si de edil.

In documentele intocmite de Parchet in acest caz se mentioneaza ca omul de afaceri Marin Costia, administratorul SC Anderssen Consulting Group, o firma de consultanta cunoscuta in Iasi, a fost de acord sa remita o mita de aproximativ 25.000 de lei primarului orasului Darmanesti, din judetul Bacau. Suma reprezenta 10% dintr-un contract pe care Anderssen Consulting Group il derula in favoarea primariei din Darmanesti.

Biletelul primarului

La inceputul anului 2015, denuntatoarea Valentina Rotaru s-a prezentat la Primaria Darmanesti prezentandu-i mai multe oferte de consultanta din partea Anderssen. Primarul Constantin Spiridon a fost de acord sa semneze un contract de consultanta, in vederea atragerii de fonduri de la Uniunea Europeana, insa a amanat “sub diferite pretexte” incheierea lor, dupa cum sustin procurorii.

In mai 2015, Valentina Rotaru a mers din nou la primar, iar in timpul tratativelor acesta din urma a scris pe un biletel “10%”, dupa care a rupt bucata de hartie. Ulterior, Spiridon a incheiat doua contracte cu Anderssen, a caror valoare totala se ridica la 255.000 de lei. Dupa plata unei prime transe de bani catre firma ieseana, primarul a chemat-o la Primarie pe Valentina Rotaru pentru “a rezolva problema Darmanesti”.

Inainte de a merge la Primaria Darmanesti, procurorii spun ca Marin Costia i-a dat Valentinei Rotaru un plic in care se afla suma de 10.000 de lei, o prima transa a mitei. Cea de-a doua parte a mitei trebuia achitata dupa ce primaria deconta o noua factura in favoarea Anderssen. Pentru a discuta modalitatea de remitere a banilor, pe 5 decembrie 2015, Valentina Rotaru s-a intalnit la o masa in Iulius Mall, in Iasi, cu Marin Costia. Respectiva discutie a fost inregistrata de denuntatoare.
“Bun. I-am dat 10.000, 10.000 la inceput…si trebuie sa-i mai dau 15.000”, ar fi spus Costia in timpul discutiei. Tot atunci, Costia i-ar fi spus sa ii dea banii primarului intr-o agenda si sa ii spuna acestuia “Domn primar, v-am adus o agenda”.

“O mita provocata”
Cei 10.000 de lei au ajuns in posesia Valentinei Rotaru prin intermediul lui Laurentiu Zberianu, angajat cu functie de conducere al Anderssen. Pe 10 decembrie, denuntatoarea a dat a doua transa de mita lui Constantin Spiridon, acesta fiind prins in scurt timp in flagrant.

In prezent, Marin Costia si Laurentiu Zberianu, dar si Constantin Spiridon, sunt judecati de catre Tribunalul Bacau. Toti trei sunt in arest. Aparatorii lor invoca faptul ca ar fi fost o mita provocata, intrucat denuntatoarea ar avea o relatie apropiata cu o persoana care ar dori sa castige functia de primar al orasului Darmanesti, la alegerile de anul acesta.
“Este un caz de mica coruptie ca si acuzatie, iar ca material probatoriu vorbim de o mita provocata. Acest aspect il vom dovedi in instanta”, a spus avocata Gianina Porosnicu, unul dintre aparatorii din dosar.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.