MMACA: Normele metodologice ale Programului de internationalizare a companiilor romanesti au fost publicate in Monitorul Oficial

proiecte.jpg

Normele metodologice privind lansarea programului de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani au fost publicate in Monitorul Oficial, se arata intr-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.

„Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2017 privind lansarea in cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat a Programului de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani, cu finantare de la bugetul de stat, pentru perioada 2017-2020 s-au publicat in Monitorul Oficial nr. 597, de astazi 25 iulie 2017”, potrivit comunicatului.

Conform sursei citate, programul urmareste promovarea produselor si serviciilor IMM-urilor romanesti pe pietele externe, stimularea comunicarii si a parteneriatului in afaceri, in vederea internationalizarii, dar si pregatirea intreprinzatorilor in domeniul tehnicilor de promovare a produselor si serviciilor.

Alocatia financiara nerambursabila este in cuantum de maximum 50.000 de lei/beneficiar/an, reprezentand maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile. Pentru 2017, se estimeaza finantarea unui numar de minim 100 de IMM-uri romanesti.

Prin program se finanteaza: participari individuale la targuri si expozitii internationale, organizate in strainatate, cu stand propriu, participari individuale la misiuni economice organizate in strainatate, crearea identitatii vizuale a unui IMM, realizarea unui site pe Internet/aplicatie pentru mobil, pentru prezentarea activitatii solicitantului si a produselor promovate, in limba romana si limba engleza/alta limba de circulatie internationala; participari ale angajatilor la cursuri de pregatire, in tara si/sau in strainatate, in domeniul tehnicilor de promovare a produselor/serviciilor pe noi piete; analize si studii de piata; alte tipuri de activitati de promovare si sustinere a internationalizarii.

Data de la care se pot depune aplicatiile in Program este 31 iulie, incepand cu orele 10.00, iar sistemul de aplicatii va fi deschis pana vineri 4 august, orele 20.00. Acordarea finantarii se realizeaza in baza criteriului „primul venit—primul servit”, in limita bugetului. Bugetul pentru anul 2017 este de 5 milioane de lei.

„In total, cu bugetul de 71 de milioane de lei, estimam peste 1.600 de firme care sa beneficieze de program, dar depinde de valoarea grantului. Anul acesta, la un buget de 5 milioane de lei, discutam undeva la 150-200 de companii. Nu este putin. Bugetul este mare, daca ne uitam pe o perioada de patru ani. E foarte important sa lansam programul anul acesta si sa vedem care sunt nevoile, cum putem sa perfectionam pentru anul viitor. Este important atunci cand lansezi un program sa nu vii cu un buget foarte, foarte mare la inceput, mai ales cand este vorba de un program sensibil din punctul meu de vedere, adica trebuie sa intelegem cum putem fi mai eficienti. Iar in acest sens bugetul pentru anul viitor va fi de patru ori mai mare”, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer.

Normele insotite de anexe

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top