Modificare importanta pentru antreprenori, propusa: Mai multe firme in apartament, mai multe SRL-uri cu acelasi asociat unic

antreprenori.jpg

Un antreprenor va putea avea, ca asociat unic, mai multe societati cu raspundere limitata (SRL), iar un imobil va puta gazdui sediile sociale pentru mai multe firme, indiferent de numarul camerelor, potrivit unei propuneri de lege initiate de 34 de parlamentari din opozitie si de la putere.

Pe scurt, “propunerea legislativa are in vedere inlaturarea obstacolelor din calea infiintarii de noi intreprinderi rin usurarea proceurilor si coonditiilor de inregistrare a sediului social si eliminarea restrictiei persoanelor fizice si juridice de a nu mai fi asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata” – sustin cei 34 de parlamentari semnatari de la USR, PSD, ALDE si PNL, in expunerea de motive la initiativa lor legislativa.

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii sociatetilor 31/1990 prevede o serie de inlesniri pentru antreprenori si firme:

  • O singura persoana fizica va putea avea mai multe firme ca asociat unic

Propunerea de lege prevede aici eliminarea art. 14 din Legea 31/1990. Acest articol, care ar urma sa se abroge, prevede in prezent:

(1) O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata.
(2) O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.
(3) In caz de incalcare a prevederilor alin. (1) si (2), statul, prin Ministerul Finantelor Publice, precum si orice persoana interesata poate cere dizolvarea pe cale judecatoreasca a unei societati astfel constituita.
(4) Pe baza hotararii de dizolvare, lichidarea se va face in conditiile prevazute de prezenta lege pentru societatile cu raspundere limitata.

  • Mai multe firme in acelasi imobil, indiferent de numarul incaperilor

Practic, propunerea de lege prevede ca intr-un apartament sa iti poti deschide sediile sociale ale mai multor firme, indiferent de numarul camerelor, sau ca intr-o camera sa ai mai multe sedii sociale de firme.

Propunerea de lege prevede aici abrogarea aliniatului 4 al art. 17 din Legea 31/1990, care in prezent limiteaza numarul firmelor care pot fi gazduite intr-un imobil: “(4) La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati numai daca imobilul, prin structura lui si suprafata sa utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite sau in spatii distinct partajate. Numarul societatilor comerciale ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distincte obtinute prin partajare”.

Mai multe informatii: startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.