Noi investitii majore cu finantare europeana pregatite de Compania de Apa Somes

apa-canalizare.jpg

Compania de Apa Somes S.A., societate comerciala in cadrul careia Consiliul Judetean Cluj detine calitatea de actionar majoritar, a incheiat cu Autoritatea de Management pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) din cadrul Guvernului Romaniei contractul de finantare pentru proiectul „Sprijin pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetele Cluj si Salaj, in perioada 2014-2020”.

”Ne dorim ca toate demersurile pe care le facem in vederea accesarii celor peste 350 de milioane de euro sa fie realizate intr-o maniera cat mai profesionista, astfel incat implementarea acestui nou program sa aiba o finalitate fericita pentru un numar cat mai mare de locuitori ai judetelor Cluj si Salaj. Ceea ce intentionam sa obtinem este o infrastructura de apa si canalizare moderna, adaptata celor mai noi standarde in domeniu si normativelor europene in vigoare”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

Necesitatea incheierii acestui contract a fost determinata de prelungirea cu trei ani a perioadei initiale de programare, astfel incat noul contract de asistenta tehnica va acoperi atat perioada alocata intocmirii aplicatiei de finantare si a documentatiilor suport pentru pregatirea celui de-al cincilea proiect major de investitii al Companiei de Apa Somes SA cat si perioada de dupa obtinerea finantarii, respectiv cea de intocmire a documentatiilor de atribuire a contractelor de lucrari, servicii si furnizare care vor compune proiectul de investitii.

Principalii indicatori ai acestei noi investitii se refera la alimentarea cu apa si canalizare pentru marea majoritate a locuitorilor din aria urbana – strazile care apartin domeniului public, alimentare cu apa pentru cat mai multe localitati rurale si canalizare pentru aglomerarile rurale cu mai mult de 2.000 de locuitori, indicatorii fiind dependenti si de raportul dintre valoarea investitiei si populatia deservita.

In ceea ce priveste contractul de finantare recent incheiat de CASSA, acesta are o valoare totala eligibila de 8.814.941 lei, din care valoarea nerambursabila din Fondurile de Coeziune ale Uniunii Europene este de 7.492.699,81 lei, contributia de la bugetul national este de 1.234.092,19 lei, iar contributia de la bugetul judetului Cluj este de 88.149 lei. Perioada de implementare a noului contract este de 55 de luni, acesta urmand sa isi inceteze valabilitatea la data finalizarii POIM 2014-2020.

Reamintim faptul ca in vederea implementarii celui de-al cincilea program major de investitii in cadrul POIM, Compania de Apa SOMEs S.A. si Consiliul Judetean Cluj intentioneaza sa atraga de la Uniunea Europeana o suma de peste 350 milioane euro, bani destinati atat continuarii lucrarilor de extindere si modernizare a infrastructurii de alimentare cu apa si de canalizare in mediul urban cat, mai ales, realizarii de astfel de lucrari in mediul rural din aria deservita. Acest nou program vine in continuarea investitiilor in valoare de peste 330 milioane de euro deja derulate in perioada 1997-2016 si care au avut rolul de a asigura conformarea cu conditionalitatile prevazute in Capitolul de Mediu al Tratatului de Aderare, respectiv o crestere a calitatii apei si a serviciilor, atenuarea riscurilor asupra sanatatii cetatenilor, scaderea costurilor de tratare a apei uzate, reducerea consumului si a pierderilor din retea, etc.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.