Ministrul Fondurilor Europene: Scaderea absorbtiei fondurilor UE din octombrie, cauzata de retragerea unor cheltuieli pentru verificari suplimentare

euro.jpg

Scaderea absorbtiei fondurilor europene din luna octombrie a fost cauzata de retragerea, de catre autoritatile nationale, unei parti din cheltuielile declarate Comisiei Europene (CE) in vederea unor verificari, a declarat, ministrul Fondurilor Europene, Dragos Cristian Dinu.

“Scaderea absorbtiei curente, respectiv valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene (CE) in luna octombrie fata de septembrie, a fost cauzata de decizia autoritatilor romane implicate in gestionarea fondurilor pentru Programul Operational Sectorial Mediu de a retrage o parte din cheltuielile declarate CE. Aceasta actiune a fost necesara pentru efectuarea unor verificari suplimentare, in vederea asigurarii faptului ca acestea vor putea fi rambursate de catre Comisie. Dupa finalizarea procesului de verificare, cheltuielile au fost incluse in Declaratia Finala de Cheltuieli, care va face parte integranta din pachetul de inchidere al programului operational, pe care statele membre trebuie sa il transmita CE pana la data de 31 martie 2017, conform reglementarilor aplicabile cadrului financiar 2007-2013”, a spus Dinu.

Potrivit acestuia, rata de absorbtie finala nu va fi afectata, nivelul acesteia putand fi calculat numai dupa acceptarea de catre CE a documentelor incluse in pachetul de inchidere si efectuarea platii soldului final.

Absorbtia curenta a fondurilor europene 2007-2013 a scazut in luna octombrie, comparativ cu septembrie, din cauza Programului Operational Sectorial Mediu, reiese din datele Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Astfel, absorbtia curenta care reprezinta declaratiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeana a scazut cu 0,07 puncte procentuale (reprezentand 11,7 milioane de euro), ajungand la 15,27 miliarde de euro (80,16%).

In ceea ce priveste absorbtia efectiva, aceasta a crescut cu 1,85 puncte procentuale, la 14,77 miliarde de euro (77,54%).

Pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), rata de absorbtie curenta era de 93,73%, pe Programul Operational Asistenta Tehnica — 113,42% (include top-up-ul solicitat de CE), pe Programul Operational Sectorial Mediu a scazut la 78,55% (-0,26 p.p. comparativ cu septembrie), pe Programul Operational Regional — 85,04%, pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 67,54%, pe Programul Operational Sectorial Transport — 77,31% iar pe Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative — 98,66%.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.