Noile tehnologii ar putea genera beneficii de 532 milioane de euro pentru municipiul Alba Iulia

cetatea_alba_carolina.jpg

Alba Iulia ar putea deveni primul oras inteligent din Romania prin implementarea unor tehnologii care sa ii aduca beneficii directe si indirecte de 532 mil. euro, potrivit unui studiu realizat de Siemens la nivelul a cinci orase din lume.

Cercetarea, care a cuprins si orasele Aberdeen, Londra, Bruxelles si cartierul turcesc Kartal, a analizat trei domenii prioritare: conectivitate, transporturi si energie si a trasat directiile de investitii pe care autoritatile locale ar trebui sa le urmeze pentru a deveni un oras inteligent. Pentru a implementa tehnologiile inteligente identificate in cele trei domenii, Alba Iulia ar trebui sa investeasca 227 mil. euro, iar valoarea beneficiilor, inclusiv a celor indirecte, s-ar ridica la 532 mil. euro, cumulat pe o perioada de 35 de ani.

„Suntem tot mai aproape de a intra la nivelul urmator, in liga oraselor istorice smart-tehnologizate, cu toate ca termenii pot parea contradictorii. Acest studiu e despre cifre exacte, despre ceea ce se poate si se va face pentru a le fi mai bine tuturor celor care traiesc in Alba Iulia sau ne viziteaza orasul“, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Printre tehnologiile inteligente care ar putea fi implementate in orasul transilvanean se numara o platforma turistica integrata, WiFi gratuit extins, serviciu de inchiriere biciclete electrice, transmitatori de geolocatie si realitate augmentata si posibilitatea obtinerii de bilete online pentru transportul in comun.

Cea mai rapida amortizare este preconizata pentru extinderea acoperirii cu WiFi gratuit si inchirierea de biciclete electrice. O tendinta in marile orase europene, bicicletele electrice sunt foarte utilizate de turisti, crescand gradul de mobilitate. Acestea pot fi dotate cu ecrane tactile ce ofera informatii despre obiective turistice, restaurante sau chiar harti ale oraselor. O astfel de solutie exista in Copenhaga.

In plus, printr-un sistem de senzori care ar inregistra locurile de parcare disponibile si apoi ar distribui informatia utilizatorilor pe sistemele GPS sau direct pe telefoane printr-o aplicatie, s-ar reduce ambuteiajele, iar soferii ar economisi, anual, 44.000 de ore petrecute in trafic, adica echivalentul a 860.000 euro.

„Tehnologiile inteligente pot fluidiza traficul si scadea numarul accidentelor, pot eficientiza consumul energetic sau oferi flexibilitate producatorilor industriali. Astfel, ele fac viata mai usoara pentru fiecare dintre noi”, spune George Catalin Costache, CEO al Siemens Romania.

Alba Iulia si-a asumat reducerea emisiilor de CO2 cu 20% pana in 2020, iar tehnologiile inteligente sunt o componenta esentiala pentru atingerea acestui scop.

Studiul Siemens arata ca un program de iluminat inteligent ar putea genera economii la electricitate de 14GWh, bazat pe o reducere de 73% a consumului de energie pentru iluminat. Aceasta economie este echivalentul cererii de energie a 5.000 de locuitori, anual.

In plus, pe termen lung, investitiile in retele electrice inteligente ar genera beneficii de peste 300 mil. euro. Tehnologiile de integrare a energiei regenerabile in retea sau utilizarea contoarelor inteligente se numara printre sistemele ce aduc beneficii importante.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top