Rezultatul controlului Ministerului Fondurilor Europene la Hexi Pharma

hexi_pharma.jpg

Corpul de Control al Ministerului Fondurilor Europene va sesiza Comisia Disciplinara in cazul companiei Hexi Pharma, care a accesat fonduri europene de aproape 700.000 de lei in 2013. Ministrul Fondurilor Europene a declarat ca receptia pentru tehnologia achizitionata de Hexi Pharma a fost facuta fara ca cineva sa mearga la fata locului sa vada daca termenii contractului au fost respectati.  

“Am cerut verificarea tuturor contractelor. Le-am facut publice. Au venit colegi din presa si le-au citit. Al doilea proiect prevedea achizitionarea unor tehnologii. Corpul a constat ca s-a facut proiectul. Insa, receptia s-a facut fara verificarea la fata locului daca proiectul a fost realizat. Corpul de Control propune sesizarea Comisiei Disciplinare. Tehnologia a fost achizitionata. Ca ei aveau alte probleme cu diluarea nu tine de motivul pentru care noi am platit acesti bani. Pentru noi problema este ca cineva face receptia fara sa merga la fata locului. Nu este o chestiune penala”, a spus Cristian Ghinea.

Compania Hexi Pharma a avut opt proiecte pentru accesarea fondurilor europene, dintre care doar doua au fost acceptate. Unul dintre contracte a fost reziliat pentru ca nu au inceput implementarea in perioada de eligibilitate si cel de-al doilea a fost finalizat.

Cele doua proiecte acceptate spre finantare prin POSCCE au vizat „dezvoltarea capacitatii de productie a SC HexiPharma CO SRL (cod SMIS 44736)” si „dezvoltarea si modernizarea capacitatii de lucru in cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat (cod SMIS 46489)”.

„Pentru proiectul Dezvoltarea capacitatii de productie a SC HexiPharma CO SRL, cu o valoare totala de 1.289.600 lei, din care valoare eligibila nerambursabila de 624.000 lei (conform actului aditional), contractul de finantare a fost semnat in data de 01 noiembrie 2013. Proiectul s-a incheiat in mai 2015. Au fost achizitionate o serie de echipamente ca, de exemplu: vase de stocare; masini de dozat; masini de etichetat; echipament de dozare semi automat pentru produse lichide si semidense; pompe de alimentare; echipamente de ambalat; diverse tipuri de cantare platforma etc. Pentru proiectul Dezvoltarea si modernizarea capacitatii de lucru in cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat, cu o valoare totala initiala de peste 1.2 milioane lei si o perioada de implementare de 12 luni, contractul a fost semnat in luna octombrie 2013. In luna decembrie 2014, compania Hexi Pharma a solicitat incetarea contractului de finantare, solicitare aprobata de autoritati in ianuarie 2015. Toate sumele rambursate pe acest proiect au fost restituite”, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Sursa: Digi 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.